В сезона на грипа: До какви усложнения може да доведат респираторните заболявания


Има вируси, които са изключително агресивни и могат да доведат до много тежки усложнения. Затова трябва да обръщаме внимание на състоянието си и да посетим лекар, ако инфекцията не минава бързо и симптоматиката се обостря. Това каза доц. Филип Абединов, анестезиолог в Клиниката по интензивно лечение на УМБАЛ „Света Екатерина“ в ефира на радио „Фокус“.

Най-честите усложнения, вследствие на респираторните заболявания са пневмония, перикардит и миокардит, поясни анестезиологът. До тях често се стига при част от хората, които са генетично предразположени. В повечето случаи се образуват антитела, в резултат на което в перикардната торбичка се натрупва вода и се стига до т.нар. перикарден излив. Това пречи на сърцето да извършва своята дейност нормално и трябва незабавно да се започне лечение. Ако не се обърне внимание на време може да се стигне до тежко състояние на перикардит и сърцето няма способността да функционира добре.
По-тежкото усложнение при грипни състояния и вирусни инфекции, когато антителата увредят мускула на сърцето и се стигне до миокардит.
Доц. Абединов даде пример с двама пациенти на УМБАЛ „Света Екатерина“, които след тежки вирусни инфекции са с изключително увредени сърца. При един от тях преди половин година бе поставено изкуствено сърце и след донорска ситуация преди близо 30 дни бе извършена сърдечна трансплантация. Другият пациент е с увреда на сърцето, от която страда почти година. Постъпвайки в УМБАЛ „Света Екатерина“ му бяха поставени две изкуствени сърца, благодарение на които той успя да бъде спасен и вече може да извършва елементарни движения.
Анестезиологът коментира и темата с антибиотичното самолечението. По думите му с последните си решения правителството успя да ограничи достъпа до антибиотици от немедицински лица, чрез въвеждането на електронните рецепти. Той уточни, че дори лекарите имат ограничения с изписването им. „Общоизвестно е, че вирусът не поддава на антибиотично лечение. То се прилага, когато се получат усложненията от вируса, когато той, правейки възпалението създава терен за развитие на бактериална инфекция и тогава вече се включва антибиотичното лечение. Преди това се дават различни укрепващи средства и антивирусни препарати, чрез които се опитваме да спрем ефекта от вируса“, разясни доц. Абединов.
По повод грипните ваксини, той препоръча на хората със сърдечни, белодробни и други сериозни заболявания да си поставят редовно, защото така вирусът ще премине в по-лека форма.
„За другите, които са здрави оставям на тяхното лично решение. Истината е, че ако грипът е много агресивен, определено е по-препоръчително по-лекото преминаване на страданието. Понякога и много здрави хора стигат до сериозни сърдечни проблеми“, заяви още анестезиологът.

Още от "Актуално"

В УМБАЛ „Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациентаВ УМБАЛ „Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациента

В УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациента. Професорите помагат на младите лекари да

37 години от първата сърдечна трансплантация в България37 години от първата сърдечна трансплантация в България

На 14 май се навършват 37 години от първата сърдечна трансплантация в България. Постижението е резултат от усилията на екип, ръководен от проф. Александър Чирков. Пациентът е 11 годишно момче

ПРОФ. Д-Р ВАЛЕНТИН ГОВЕДАРСКИ: „ЩЕ РАБОТЯ ЗА СПОКОЙНА СРЕДА И АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ“ПРОФ. Д-Р ВАЛЕНТИН ГОВЕДАРСКИ: „ЩЕ РАБОТЯ ЗА СПОКОЙНА СРЕДА И АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ“

Управлението на болницата е голяма отговорност и задължение, защото все пак това е една болница с близо половин век история. Това заяви Проф. д-р Валентин Говедарски, директор на УМБАЛ “Проф.