Лекарите от УМБАЛ „Св. Екатерина” изписаха първия за годината сърдечно трансплантиран пациент


Лекарите от УМБАЛ „Св. Екатерина” изписаха първия за годината сърдечно трансплантиран пациент. Той е в добро общо състояние, възстановен физически и напълно готов за ресоциализация в обществото.

Трансплантацията бе извършена на 2 януари 2024 година от екипа на проф. Димитър Петков, кардиохирург и изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Екатерина”, след като пациентът живя 6 месеца с изкуствено сърце. Трансплантацията след изкуствено сърце е значително по-сложна операция в сравнение с пациент, който не е бил сърдечно опериран преди това.

Продължилият едномесечен престой бе наложителен, тъй като трансплантираният орган показа признаци на отхвърляне и се наложи серия от биопсии, промяна в терапията до стабилизиране на общото му състояние. Грижите затова бяха поверени на доц. Филип Абединов и реанимационния екип на болницата.

Заслуга има и Клиниката по патоанатомия, която с бързите и точни резултати от хистологичните изследвания, в резултат на биопсии насочваха лекуващите лекари към правилното доуточняване на терапията.

Пациентът изказа своята благодарност към екипа на болницата при изписването си.

Още от "Актуално"

Захарният диабет е един от основните рискови фактори за развитие на атеросклероза.Захарният диабет е един от основните рискови фактори за развитие на атеросклероза.

Много често пациентите със захарен диабет може да нямат никакви симптоми за това заболяване, в останалите случаи има повишено чувство за глад, нужда по-често да пият вода, да ходят до

Д-р Светослав Димитров: „Винаги съм искал да бъда лекар!Д-р Светослав Димитров: „Винаги съм искал да бъда лекар!

„Аз не избрах специалността си сам – тя ме избра! Започнах работа още в студентските си години в Клиниката по съдова хирургия, в която работя и до момента. Другото всичко

Физическата активност при болни с диабетФизическата активност при болни с диабет

Голяма част от постъпващите пациенти в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са със съпътстваща форма на диабет. Диабетът е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. Връзката