Д-р Светослав Иванов: „Между 10-20% от европейците умират от внезапна сърдечна смърт“


Внезапната сърдечна смърт е естествена неочаквана смърт, настъпила по сърдечни причини в кратък период от време ( до един час според, дефиницията на Европейското кардиологично общество).

Внезапният сърдечен арест е внезапно спиране на нормалната сърдечна активност и притока на кръв към органите. Състоянието може да бъде фатално, ако няма незабавно лечение.

Бързото лечение с дефибрилатор може да бъде животоспасяващо. Внезапната сърдечна смърт стои в основата на близо 50% от кардио-васкуларната смъртност, като често е първа изява на сърдечно заболяване. Мъжете са с повишен риск спрямо жените, независимо от възрастта и рисковите фактори. Според Европейското кардиологично общество зад смъртта на 10-20% от всички европейци стои внезапната сърдечна смърт. Това заяви в интервю за News24 д-р Станислав Иванов, кардиолог в УМБАЛ “Св.Екатерина “.

Подлежащата причина за внезапната сърдечна смърт се различава според възрастта. В детска и юношеска възраст най-чест виновник са вродени състояния (дефекти в йонните канали и кардиомиопатии). С напредване на възрастта, като причина постепенно започва да превалира коронарната артериална болест – стеснение на съдовете, хранещи сърцето. При най-възрастните значима роля имат и заболявания на сърдечните клапи. Злоупотреба с медикаменти и наркотици ( успокоителни – бензодиазепини, антидепресанти, кокаин, амфетамини, марихуана, алкохол) също може да доведе до това фатално състояние.

Първият признак на сърдечен арест обикновено е загуба на съзнание или припадък, поясни д-р Иванов. Когато човек е в това състояние често не се открива сърдечен ритъм или пулс. Преди да загубят съзнание, някои хора изпитват симптоми като световъртеж, болка в гърдите, задух, гадене и др.

Повече за лечението и какви са първите животоспасяващи стъпки четете в цялото интервю: https://www.news24sofia.eu/d-r-stanislav-ivanov-pred-news24sofia-eu-mezhdu-10-20-ot-evropeitsite-umirat-ot-vnezapna-surdechna-smurt/

Още от "Актуално"

Каква е връзката межди вирусните инфекции и отключването на сърдечносъдово увреждане?Каква е връзката межди вирусните инфекции и отключването на сърдечносъдово увреждане?

Вирусните респираторни инфекции (ВРИ) са сред най-честите причини за заболяваемост, както при възрастни, така и при деца. От глобална гледна точка, това е най-разпространеният тип инфекциозни заболявания и една от

Само в УМБАЛ “Ал. Чирков: За първи път в България поставиха едновременно TAVI и MitraClip на 85-годишен пациент в критично състояниеСамо в УМБАЛ “Ал. Чирков: За първи път в България поставиха едновременно TAVI и MitraClip на 85-годишен пациент в критично състояние

Кардиолозите от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” извършиха уникална за България интервенция . Екипът на проф. Диана Трендафилова, началник на Клиниката по кардиология постави едновременно транскатетърна аортна клапа и MitraClip