На 16 октомври отбелязваме Международния ден на анестезиолога


На 16 октомври отбелязваме Международния ден на анестезиолога, дата, която ни напомня за важността на тази ключова медицинска специалност.

През 1846 година е въведена първата спешна анестезия от английския учен Уилям Мортън. Именно на 16 октомври 1846 година е извършена първата публична демонстрация за подаване на наркоза (обезболяване) с етер в Масачузетската болница в Бостън. От тогава анестезиологията се е развила в сложна и жизненоважна дисциплина, която гарантира безопасността и комфорта на пациентите по време на хирургични интервенции.

Анестезиолозите имат съществена роля не само в операционните зали, но и в предоперативната и следоперативната грижа за пациентите.

Всяка специалност в медицината е важна, но анестезиологията е тази, без чиято помощ нито една друга не може. Анестезиологът е лекарят, който стабилизира жизнените функции на пациента чрез медикаменти, инвазивни техники – осигуряване на апаратно дишане, венозен и артериален достъп, сърдечен масаж и други. Анестезиологът осъществява предоперативната подготовка на всички болни. По време на операцията той въвежда и държи болния в анестезия, а също така следи всичките му жизнени показатели – дишане, сърдечна дейност, хемодинамика, температура, лабораторни показатели. При нужда ги коригира и реанимира болния. След операцията извежда пациента от анестезия, назначава терапия, способстваща за оптималното възстановяване и предотвратяваща всички оперативни рискове.

Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Света Екатерина“ осигурява специализирана, високоотговорна и качествена, планова и спешна медицинска дейност, извършвана от специалисти по анестезиология и интензивно лечение. В клиниката се спазват всички правила на добрата медицинска практика и се прилагат най-съвременни методи за диагностика и лечение. Клиниката по Анестезиология и интензивно лечение разполага със съвременна апаратура за анестезия, аналгезия, мониториране на пациенти в критично състояние.

УМБАЛ „Св. Екатерина“ благодари на колегите, избрали за свой път анестезиологията и реанимацията, за денонощната грижа към пациентите и за бързите реакции в спешни ситуации, за увереността, която дават в операционна зала.

Благодарим Ви за живота, който връщате!