Стентовете и тяхното значение в лечението на сърдечносъдовите заболявания


Коронарната артериална болест засяга хиляди хора по света всяка година. Най-честата причина за тази патология са склеротичните плаки, които блокират. или стесняват част от съда, като по този начин затрудняват достъпа на кръв и кислород до сърцето. Благодарение на ефективното използване на новите възможности в медицинските технологии, като поставянето на стент, е възможно да се предотвратят критични ситуации чрез своевременно разширяване на стеснения съд. В интервю за вестник “Доктор” доц. д-р Пламен Кръстев, д.м. разказва повече за стентовете и тяхното значение в лечението и профилактиката на сърдечносъдовите заболявания.

Доц. Кръстев, ако трябва да сравните стентирането на пациент преди 10 години и сега, какво се е променило както по отношение на диагностиката, така и на самите стентове?
– Предвид това, че интервенционалната (инвазивната) кардиология в последното десетилетие все повече и повече се развива по отношение на платформи и видове стентове, има един скок и растеж в технологията, като появата на медикамент-излъчващи и биоразграждащи се стентове, които са натрупани със специален медикамент – цитостатик. Преди повече от 10 години, при по-голям процент от пациентите се имплантираха т.нар. Bare
metal stents или „голи метални стентове“, които не са покрити с медикамент.
Докато сега приложение намират основно медикамент-излъчващите стентове. Те са натоварени със специално вещество – цитостатик, благодарение на което рестенозите или гладкомускулната пролиферация в стентирания участък на коронарните артерии се среща в минимален процент.
По отношение на диагностиката, златният стандарт е, разбира се, селективната коронарна ангиография. Но с последните европейски и американски препоръки при все повече и повече пациенти с нисък до умерен сърдечносъдов риск навлиза компютъртомографското изследване, т.нар. компютър-томографска коронарография, което е висок клас индикация на неинвазивна оценка при тези пациенти.

– С какви оплаквания идват при вас пациентите, на които след това се налага поставянето на стент?
– Симптомите при исхемична болест на сърцето могат да се разделят в две групи – хронични и остри. При острите най-характерните оплаквания са гръдната болка и ретростернален дискомфорт, придружени от чувство на недостиг на въздух и задух. Пациентите се презентират с остър коронарен синдром, какъвто е острият миокарден инфаркт, който може да бъде с или без СТ-Т елевация и/или нестабилна ангина пекторис.
Хроничната исхемична болест на сърцето е характерна в по-голям процент от случаите със стабилна ангина, която се изразява в клиника на гръден дискомфорт, тежест в ретростерналното пространство, провокиращи се при физически натоварвания или при психоемоционално напрежение, локализирано на широка площ с добър ефект от прием на нитропрепарат, какъвто е нитроглицеринът. Болковата симптоматика е с продължителност около 3, максимум до 5 минути, провокираща се при физически натоварвания, с отчетлив ефект при спиране на физическото натоварване. Всички онези пациенти, които влизат в катетаризационната лаборатория, е желателно и необходимо първо да преминат през специалист-кардиолог, за да се направят определените неинвазивни изследвания, които да докажат или да имат съмнителен характер за коронарна болест на сърцето, и едва след това да постъпват в катетаризационната лаборатория за инвазивно изследване.

– Разкажете ни какво представлява самият стент?
– Стентът, образно казано, по вид е
НАЙ-БЛИЗЪК ДО ПРУЖИНКАТА НА ХИМИКАЛА Както по-горе стана ясно биват два вида – голи и медикамент-излъчващи.
Ще се спрем на масово използваните стентове, а именно тези натоварени с лекарство. Иначе, това е специфична платформа -интракоронарна протеза, смес от определени метали, които са натоварени в специални резервоари със специфични медикаменти – специални лекарства (цитостатици), които участват в потискането на гладкомускулната пролиферация, т.е. рестенозата на стентирания участък артерия.

– Какви са функциите на стента, след като бъде поставен в тялото?
– Функцията му е да отвори кръвоносния съд, стеснения участък или оклудирания участък, за да може кръвта нормално да преминава през тази част от кръвоносния съд. Това е основната функция: разширяване и поддържане стабилността на артериалната стена, отвътре на кръвоносния съд.

– Как се извършва самата процедура по поставянето на стента?
– Процедурата е инвазивна, провежда се в катетаризационна специализирана лаборатория, разбира се, от специалист, който е сертифициран – интервенционален кардиолог. Може да се извърши през бедрената (артерия на долен крайник) или радиалната (артерия на ръката) артерия, по-рядко се използват други достъпи, свързани с по-голям процент усложнения. През последните години, над 90% превалира достъпът през радиалната артерия на ръката, със специални катетри, които могат да бъдат диагностични или водещи се канюлира остиумите (началните участъци) на коронарните артерии. С използването на т.нар. дилатационни водачи се „нанизва“ стентът и се доставя до мястото на стенозата или оклузата в коронарната артерия. Като от основно и важно значение е стентирният участък да бъде от здраво до здраво.

– Стентовете спасяват ли от инфаркт и с поставянето им отишла ли си е болестта?
– Причината за поставянето на стент, както казахме, е
КОРОНАРНАТА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО Тя може да бъде остра или хронична. Бих казал, че е погрешно като твърдение това, че стентовете спасяват от инфаркт. Ние ги поставяме, защото пациентите имат или са имали инфаркт, или да предотвратим предизвикването на такъв. Стентовете се поставят само с точно определени индикации. Имплантирането на един, два или три стента не е панацея.
Атеросклерозата, по принцип, е динамичен процес, затова влиза в съображение и оптималната медикаментозна терапия след поставянето на стента, за да се спре прогресията на нови стенози. Поради тази причина поставянето на стента не е гаранция, че пациентът след две, три или повече години няма да има ново стеснение на друго място в кръвоносните съдове. За съжаление, атеросклерозата е и генерализиран процес, който обхваща различни басейни на артерии в човешкия организъм.
Ние се занимаваме със сърдечносъдовите, но тя може да обхване мозъка, долните и горните крайници, бъбречните артерии, артериите в коремната кухина и др. Когато обхване мозъчните артерии, се достига до мозъчен инсулт, ако засегне артериите на крайниците, се развива емболия – артериална недостатъчност в тях, когато обхване кръвоносната система на сърцето – до исхемична болест на сърцето, но вече са различни прояви, като стабилна и нестабилна ангина, остър коронарен синдром.

– Има ли и максимален брой стентове, които може да се поставят на един пациент?
– По принцип, няма някакво правило, което да определя максимален брой стентове. Най-важното условие, с което се съобразяваме в този случай, е поставените стентове да не вредят на пациента и, разбира се, на последващото, ако се налага такова в бъдеще, оперативно лечение. Затова, по отношение броя на стентовете, не би трябвало да се изпада в една или в другата крайност.

– Съществуват ли методи за разбиване на калциевите натрупвания в съдовете, за да не се стига до фаталното им запушване?
– Да, има такива методи, които се прилагат за
РАЗБИВАНЕ НА КАЛЦИРАНИТЕСТЕНОЗИ по коронарните артерии, като най-съвременният, най-новият и модерен от тях е използването на ултразвук, т.нар. shockwawe. С ултразвук се разбива калцият по плаката в кръвоносния съд. Друг метод е т.нар. ротаблация на коронарните артерии – използват се девайси или катетри, с които се извършва коронарна дилатация благодарение на специални „борчета“, които преминават през атеросклеротичната калцирана стеноза на кръвоносния съд и като бургия пробиват калция по стената на коронарната артерия.

– Кога прилагате такова „изчистване на калция“?
– Една от съставките на атеросклеротичната плака е калцият. В зависимост от количеството му и невъзможността за отваряне на стенозата след балонна ангиопластика се прибягва до използване на по-горе описаните методи. Не при всички пациенти, разбира се, се използват тези методи. Затова се използват балонните ангиопластики със специални за тази цел интракоронарни балони. Когато постигнатият с тях резултат е оптимален, се пристъпва към имплантиране на медикамент-излъчващ стент.

– Налага ли се подмяна на стентовете след време? Какъв е рискът от запушването им? За какви симптоми, евентуално, трябва да следи един стентиран вече пациент, ако се случи това?
– Симптомите при запушване на стентове са същите, както и преди поставянето им при една високостепенна стеноза или оклузия на кръвносния съд, което клинично може да се представи с нестабилна ангина или остър коронарен синдром.
По отношение подмяната на стента, когато е имплантиран веднъж, той остава доживот в кръвоносния съд на пациента. Няма как да се извади или да се подмени. Друг е въпросът, ако има пролиферация (ново стеснение) на самия стент. Новите препоръки по гайдлайните е да се използват специални, медикамент излъчващи балони, които помагат за доразширяването на тази инстент-пролеферация на атеросклерозата вътре в стентирания участък.
Има и друга опция – върху този стентиран участък, ако не е постигнат оптимален резултат, може пак да се рестентира. Но всичко зависи от характеристиката на стенозата и на инстентстенозата – на какво място е, колко дълъг е участъкът, колко стентове преди това са имплантирани… Все пак
ИМА МЯСТО И ЗА КАРДИОХИРУРГИЧНО
ЛЕЧЕНИЕ Всичко може да се стентира, но въпросът е дали това ще е от полза за пациента. При положение, че след една процедура, при която стентът не е помогнал, имаме ново запушване, тежки рестенози, вече в съображение идва и кардиохирургическото лечение.

– Каква терапия се изписва стандартно при поставяне на стент?
– При поставяне на стент стандартна и задължителна е двойната антиагрегантна терапия, с модерни антиагрегантни медикаменти. Комбинацията от ацетилсалицилова киселина или аспирина, заедно с друг антиагрегант, се преписват в зависимост от клиниката на пациента, дали е в остро или в стабилно състояние. В зависимост от клиниката и диагнозата, пациентите продължават приема на двойната антиагрегантна терапия от един до шест, максимум 12 месеца, според препоръките на Европейския гайдлайн.

– Кои са задължителните изследвания, които трябва да се правят при проследяване на пациентите след стентиране?
– Това са всички онези профилактични изследвания, като пълна кръвна картина, холестеролов профил, проследяване на гликиран хемоглобин при диабетици, кръвна захар, бъбречна и чернодробна функция – от лабораторните изследвания, и ЕКГ с ехокардиография, за да се види дали има сегментни нарушения на лявата камера, нарушения на помпената функция на лявата камера.

– В какъв период след поставянето на стента трябва по-интезивно да се проследява пациентът?
– На първия и на третия месец след поставянето на стента задължително се проследява пациентът, като се правят и велоергометрични тестове. А след това периодично, през половин година, се проследява състоянието чрез ехокардиографски и клиничен кардиологичен преглед, а не с коронарография. При клиника и съмнение за коронарна болест от извършените неинвазивни изследвания, пациентът се насочва за нова коронарография.
***
Визитка
Доц. д-р Пламен Кръстев, д.м., има придобита специалност по кардиология и интервенционална кардиология през 2016 г. и образователно научна степен „Доктор“ по научна специалност „Кардиология“ през 2018 г. От същата година е асистент към Катедрата по сърдечносъдова хирургия и интервенционална кардиология към Медицински университет – гр. София, през 2020 г. – главен асистент. През юли 2023 г. придобива образователна научна степен „Доцент“.
Професионалният му опит стартира през 2008 г. като лекар-ординатор и кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“ – гр. София. Професионалните интереси на доц. д-р Кръстев са в областта на интервенционалното лечение на структурни заболявания на сърцето, периферна артериална болест и исхемична болест на сърцето

Как лекарите оценяват сърдечносъдовия риск може да научите в новия брой на вестник “Доктор”

Още от "Актуално"

Пациент с донорско сърце на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” покори най-високия връх в АфрикаПациент с донорско сърце на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” покори най-високия връх в Африка

За първи път в света човек с трансплантирано сърце и трансплантиран бъбрек изкачи най- високия връх в Африка – Ухуру в планината Килиманджаро. Човекът, направил това е Георги Пеев, сърдечно

УМБАЛ „Света Екатерина“ бе домакин на част от снимките на международна филмова продукция.УМБАЛ „Света Екатерина“ бе домакин на част от снимките на международна филмова продукция.

УМБАЛ „Света Екатерина“ бе домакин на част от снимките на международна филмова продукция. Продуцентите на формата избраха УМБАЛ „Света Екатерина“ заради нейния модерен интериор и технологично обзавеждане, което идеално пасва

Д-р Светослав Димитров: „Винаги съм искал да бъда лекар!Д-р Светослав Димитров: „Винаги съм искал да бъда лекар!

„Аз не избрах специалността си сам – тя ме избра! Започнах работа още в студентските си години в Клиниката по съдова хирургия, в която работя и до момента. Другото всичко