Дълбока венозна тромбоза- симптоми, причини, лечение


Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е социално значимо заболяване, при което се формира тромб в лумена на вена на дълбоката венозна система. Едно от сериозните усложнения е белодробният емболизъм (БТЕ), който причинява трайна инвалидизация или смърт. Честотата на ДВТ е висока и нараства с възрастта, като по-често са засегнати жените. Тромбозата на дълбоките вени може да причини болка в краката или подуване, но също така може да се прояви без симптоми. Това заяви в интервю за News24sofiaeu д-р Ивайло Гръцманов, специализант в клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина„.

Много фактори могат да увеличат риска от развитие на дълбока венозна тромбоза (ДВТ). Те включват наследствено нарушение на кръвосъсирването. Само по себе си това състояние не може да причини образуване на кръвни съсиреци, освен ако не се комбинира с един или повече рискови фактори.

Продължително обездвижване също допринася за развитието на ДВТ, например по време на дълъг престой в болница или парализа, казва д-р Гръцманов. “Когато краката ви остават неподвижни за дълго време, мускулите на прасеца не се свиват, за да помогнат на циркулацията на кръвта, което може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци”, поясни съдовият хирург.
Нараняване или операция, както и бременност също са рискови фактори. Орални контрацептиви или хормонозаместителна терапия могат да увеличат способността на кръвта да се съсирва.
Наднорменото тегло увеличава налягането във вените в таза и краката, а тютюнопушенето влияе на кръвосъсирването и кръвообращението, което може да увеличи риска от ДВТ, по думите на лекаря.

Сърдечната недостатъчност увеличава риска от ДВТ и белодробна емболия, тъй като хората със сърдечна недостатъчност имат ограничена функция на сърцето и белите дробове.

Хората с фамилна анамнеза са по-изложени на риск от дълбока венозна тромбоза.

Ако сте над 60, увеличавате риска от ДВТ, предупреждава д-р Гръцманов.

Кръвните съсиреци могат да се образуват в прасците на краката, ако мускулите на прасеца не се движат за дълги периоди, затова и продължителното седене е рисков фактор, който не е за подценяване.

Какви са възможните усложнения, как се диагностицира ДВТ и какво е лечението може да прочетете в цялото интервю:

Д-р Ивайло Гръцманов пред News24sofia.eu: Тютюнопушенето може да увеличи риска от дълбока венозна тромбоза

Още от "Актуално"

Какво е Holiday heart syndrome и колко опасен е за сърцетоКакво е Holiday heart syndrome и колко опасен е за сърцето

Може ли след почивка или по празници да влошим здравето на сърцето? Отговорът е Да. Става въпрос за популярния в медицинската литература Holiday heart syndrome. Основният „ виновник“, който го

Проф. д-р Светослав Йовев: „България от кардиологична гледна точка може да бъде спокойна“Проф. д-р Светослав Йовев: „България от кардиологична гледна точка може да бъде спокойна“

Сърцето е сложна структура, която има собствена възбудна система и собствена проводна система. Когато нещо страда в тези два отдела, винаги се получават отклонения и може да се стигне до