Дълбока венозна тромбоза- симптоми, причини, лечение


Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е социално значимо заболяване, при което се формира тромб в лумена на вена на дълбоката венозна система. Едно от сериозните усложнения е белодробният емболизъм (БТЕ), който причинява трайна инвалидизация или смърт. Честотата на ДВТ е висока и нараства с възрастта, като по-често са засегнати жените. Тромбозата на дълбоките вени може да причини болка в краката или подуване, но също така може да се прояви без симптоми. Това заяви в интервю за News24sofiaeu д-р Ивайло Гръцманов, специализант в клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина„.

Много фактори могат да увеличат риска от развитие на дълбока венозна тромбоза (ДВТ). Те включват наследствено нарушение на кръвосъсирването. Само по себе си това състояние не може да причини образуване на кръвни съсиреци, освен ако не се комбинира с един или повече рискови фактори.

Продължително обездвижване също допринася за развитието на ДВТ, например по време на дълъг престой в болница или парализа, казва д-р Гръцманов. “Когато краката ви остават неподвижни за дълго време, мускулите на прасеца не се свиват, за да помогнат на циркулацията на кръвта, което може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци”, поясни съдовият хирург.
Нараняване или операция, както и бременност също са рискови фактори. Орални контрацептиви или хормонозаместителна терапия могат да увеличат способността на кръвта да се съсирва.
Наднорменото тегло увеличава налягането във вените в таза и краката, а тютюнопушенето влияе на кръвосъсирването и кръвообращението, което може да увеличи риска от ДВТ, по думите на лекаря.

Сърдечната недостатъчност увеличава риска от ДВТ и белодробна емболия, тъй като хората със сърдечна недостатъчност имат ограничена функция на сърцето и белите дробове.

Хората с фамилна анамнеза са по-изложени на риск от дълбока венозна тромбоза.

Ако сте над 60, увеличавате риска от ДВТ, предупреждава д-р Гръцманов.

Кръвните съсиреци могат да се образуват в прасците на краката, ако мускулите на прасеца не се движат за дълги периоди, затова и продължителното седене е рисков фактор, който не е за подценяване.

Какви са възможните усложнения, как се диагностицира ДВТ и какво е лечението може да прочетете в цялото интервю:

Д-р Ивайло Гръцманов пред News24sofia.eu: Тютюнопушенето може да увеличи риска от дълбока венозна тромбоза

Още от "Актуално"

В подкрепа на донорството: УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ се включва в първото по рода си благотворително мото-автомобилно шоуВ подкрепа на донорството: УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ се включва в първото по рода си благотворително мото-автомобилно шоу

УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ се включва в първото по рода си благотворително мото-автомобилно шоу, което ще премине под знака на разтупкваща сърцето кауза – популяризиране на Националната кампания

Кардиологът от УМБАЛ „Света Екатерина“ д-р Алиш Османов ще преглежда пациенти в град Якоруда на 11 и 12 майКардиологът от УМБАЛ „Света Екатерина“ д-р Алиш Османов ще преглежда пациенти в град Якоруда на 11 и 12 май

Кардиологът от УМБАЛ „Света Екатерина“ д-р Алиш Османов ще преглежда пациенти в град Якоруда на 11 и 12 май (събота и неделя) в сградата на бившата общинска болница, етаж 1.

Трансплантацията като процес е индикатор на развитието на дадено обществоТрансплантацията като процес е индикатор на развитието на дадено общество

Tрансплантацията като процес е индикатор на развитието на дадено общество – културно, физически, духовно, интелектуално и т.н. Нужно ни е време да израснем като общество, което осъзнава, че това е