За приятелството между лекари и трансплантирани


„Понеже сме много малко сърдечно трансплантираните в България и в болница „Чирков“ много си ни гледат. Чувствата са взаимни – ние много ги обичаме и уважаваме, те нас също“. Това заяви шампионът по плуване и сърдечно трансплантиран пациент в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ Георги Пеев пред вестник „Телеграф“.

Хирурзите са свършили добра работа, щом вече 10 години съм жив и всичко е наред, каза още Георги Пеев и добави, че с д-р Йордан Македонски от Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, който е участвал в екипа на неговата трансплантация и е държал сърцето му в ръцете си са приятели.

През 2011 г. летен вирус уврежда бъбреците и сърцето на Георги Пеев и се налага да чака за бъбречна и сърцечна трансплантация. Късметът му се усмихва през 2013 г., когато се намира донор и екип на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ осъществява успешно сърдечната трансплантация. Две години по-късно майка му дарява бъбрека си и операцията се извършва в Александровска болница.

Случилото се променя изцяло възгледите му за живота и се отдава на каузата за популяризиране на донорството. Един от начините да го прави е като участва активно в световни състезания и първенства за трансплантирани. „След като научих, че има такива състезания, взех да ходя, защото там е тържество на живота. Там призовите класирания не са толкова важни. Там е по-важно да отидеш и да се срещнеш с такива като теб, да обмените опит, да поговорите“, разказа Георги Пеев.

През април 2023 той стана световен шампион на 100 м бруст и четвърти на 50 м бруст. Бил е три пъти европейски шампион и шест пъти вицеевропейски шампион. Следващата му цел е европейското първенство по плуване за трансплантирани в Португалия през лятото на 2024 г.

Истинската цена на живота за него е да може да накара някой да се усмихне и да му даде кураж, че и така може да се живее.

Още от "Актуално"

Поздрав за Деня на българския лекар – 19.10.2022 г. от проф. Валентин Говедарски, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Поздрав за Деня на българския лекар – 19.10.2022 г. от проф. Валентин Говедарски, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Уважаеми, колеги, приемете моите поздравления по случай Деня на българския лекар – 19 октомври. Лекарската професия е призвание, което носи отговорност, благородство и удовлетворение. Тя се гради на основите на

Рехабилитация с детски приказкиРехабилитация с детски приказки

Марияна Александрова е рехабилитатор към Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ “Света Екатерина”. Завършва специалността рехабилитация в медицинския университет Плевен. До 2000 година работи в УМБАЛ “Бургас”, след

В очакване на светлите великденски празнициВ очакване на светлите великденски празници

В очакване на светлите великденски празници. Медицинските сестри на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са неотлъчно до своите пациенти. С грижа, внимание и милосърдие те се подготвят да зарадват болните,