Кога трябва да посетим кардиолог и защо да изберем УМБАЛ “Св. Екатерина”


Кога трябва да посетим кардиолог и защо да изберем УМБАЛ “Св. Екатерина”? Обяснява д-р Стоян Стефанов, който е част от екипа на МЦ “Света Екатерина”.

Най-важно е да се прави профилактичен преглед при кардиолог веднъж в годината, за да може да запазим сърдечносъдовото здраве. Това е ключово, тъй като повечето сърдечносъдови болести са необратими. ‼️ Веднъж настъпили, те са безвъзвратни. Нещата след сърдечносъдов инцидент са с поддържаща терапия и ефектът не е винаги този, който желае пациентът. Затова основно като метод за запазване на здравето, можем да включим в ежегодната профилактика среща с кардиолог, лабораторни изследвания, електрокардиограма и ехокардиография.

Пациентите, които препоръчваме да посетят кардиолог може да бъдат разделени в две групи. Това от една страна са пациенти, при които вече има известно сърдечносъдово заболяване. Те подлежат на ежегодна среща с кардиолог, период между шест и дванадесет месеца. Това са пациенти с преживени инфаркти, с известни сърдечни заболявания, клапни лезии, оперирани пациенти.
Другата голяма група са пациенти, които са в риск от получаване на сърдечносъдов инцидент. Това са хора с известни рискови фактори като най-честите са артериална хипертония, повишени нива на холестерол, на кръвна захар, пикочна киселина, както и фамилно обременените.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ УМБАЛ “СВЕТА ЕКАТЕРИНА”
УМБАЛ “Св. Екатерина” е център за специализирана помощ, където можем да предложим специални изследвания, които са насочени към диагностика и интервенции на сърдечносъдовата система.
Лечебното заведение разполага:
✔️с най-модерна апаратура
✔️ висококвалифицирани специалисти
✔️екип, който може да отговори на нуждите на всеки пациент, независимо от ситуацията.

Може да запишете час за преглед на 0800 40 909

Още от "Актуално"

Д-р Тихомир Христов: „Магично е да можеш да държиш сърцето на човек в ръцете си“Д-р Тихомир Христов: „Магично е да можеш да държиш сърцето на човек в ръцете си“

Кардиохирургът д-р Тихомир Христов от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” бе специален гост в рубриката “Кой сте вие докторе?” на здравния портал zdrave.net. Д-р Тихомир Христов е възпитаник на Природоматематическата

Отбелязваме Световния ден на първата помощОтбелязваме Световния ден на първата помощ

Във втората събота на септември по традиция отбелязваме Световния ден на първата помощ. Началото на инициативата е поставено през 2000 г. Целта е да се почете делото на обучените по

Втора спасителна мисия на българската въздушна линейка на покрива на УМБАЛ “Света Екатерина”Втора спасителна мисия на българската въздушна линейка на покрива на УМБАЛ “Света Екатерина”

Нова мисия за екипа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха се проведе днес на хеликоптерната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина” само два дни, след като бе реализирана първата.