Филм за трансплантирани в УМБАЛ “Св. Екатерина” се нареди в топ 30 на международна класация


Филмът “Шампиони х 2” се нареди в топ 30 в класацията на документалните спортни прожекции в тазгодишното AIPS Media 1924, Международната асоциация на спортните журналисти.

Журналистката Цвета Гагарова разказва за донорството и каузите, историите на необикновените победители, носещи заряда на два живота. Ирен, Ангел, Огнян и Георги са необикновени победители. В първия си живот са се състезавали и са били шампиони. Днес носят заряда на два живота. Отново побеждават и показват, че смъртта невинаги е край.

Филмът “Шампиони х 2” разказва за четирима души, в които живеят чужди сърце, бял дроб или бъбрек, но това не ги спира отново да покоряват върхове. Междувременно, стотици у нас продължават да чакат нов орган, донори почти липсват, рехабилитацията на вече трансплантираните пациенти е трудна и скъпа. Но надежда за нов и то още по-пълноценен живот има.

Огнян и Георги са пациенти на УМБАЛ “ Св. Екатерина”.Огнян Ганчев е на 46 години, когато вследствие на тежък грип при него се появяват сърдечни проблеми. Лекарите са категорични, че единственият шанс за живот е сърдечна трансплантация. За Огнян 6-те месеца до появата на подходящия донор са цяла вечност, но най-непосилна е болката да гледа как семейството му страда. На 27 април 2006 година екип трансплантолози от УМБАЛ „Св. Екатерина“ успешно извършват сърдечната трансплантация.
„Толкова много обичам живота, че бях сигурен, че ще се справя, разказва премеждията си Георги Пеев. И днес на енергията му може да завиди и най-здравият човек. Участва в европейски спортни първенства за трансплантирани, откъдето задължително се връща с медали. За да популяризира донорството Георги покорява и връх Мусала. Едно от най-важните неща за него обаче са разгорите му със студенти по темата за трансплантацията и донорството.

Във филма участва и Станислава Андонова, кинезитерапевт в УМБАЛ “Св. Екатерина“. Това са хора, които буквално са се срещнали със смъртта, разказва тя. Ние обикновените хора трябва да се възхищаваме на тези свръхчовеци, по думите й.

Целият филм може да гледате в линка: https://www.youtube.com/watch?v=lT_3DxuZyWE

Още от "Актуално"

Безплатни профилактични прегледи в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Безплатни профилактични прегледи в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Безплатни консултации с кардиолог, уролог и съдов хирург ще се извършват в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ от 04.09. 23 до 15.09.23 . Инициативата е продължение на безплатните консултации от

Summer heartbeats – първият специализиран курс по магнитно-резонансна диагностика на сърце се проведе в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”Summer heartbeats – първият специализиран курс по магнитно-резонансна диагностика на сърце се проведе в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

Университетската болница „Проф.д-р Александър Чирков“ бе домакин на първия за страната специализиран курс по сърдечна магнитно-резонансна диагностика – “Summer heartbeats”. Курсът бе организиран от Българската асоциация по радиология и Българското

Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина”Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина”

Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина” Само няколко дни след лицензирането на хеликоптерната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина” беше реализирана и първата мисия на ХЕМС. Логистиката