Д-р Незабравка Чилингирова бе част от проргама за безплатни прегледи на деца


Кардиологът от УМБАЛ „Св. Екатерина“ доктор Незабравка Чилингирова бе част от екипа изявени специалисти, които прегледаха безплатно 320 деца от град Сливен и района.

Прегледите са част от Програма „Детско здраве” като инициативата е организирана съвместно от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и Столичната лекарска колегия и са реализирани по покана и организация на директора на МБАЛ “д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров.

Осем специалисти с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, кардиология, офталмология и гинекология извършиха високоспециализираните безплатни профилактични прегледи с цел скрининг на заболявания в детска възраст.

Тази година акцент бяха безплатни прегледи на деца от 0 до 18 години, които са с остри респираторни заболявания. Вече 12 години програмата улеснява и подпомага профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и лесен достъп до експертизата на водещи специалисти.
Благодарение на екипната работа на медиците през този период над 20 000 деца са получили безплатни консултации, при необходимост – лечение и проследяване.

Д-р Чилингирова е един от най-обичаните и уважавани детски кардиолози в България и не пропуска възможност да се включи в подобни инициативи, акцентиращи върху превенцията на детското здраве.

Още от "Актуално"

Исхемичната болест на сърцето представлява голям процент от ежегодните хоспитализации и е един от водещите проблеми на здравеопазването в БългарияИсхемичната болест на сърцето представлява голям процент от ежегодните хоспитализации и е един от водещите проблеми на здравеопазването в България

Исхемичната болест на сърцето се развива, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв на сърцето се стеснят или запушат, вследствие на което част от сърдечния мускул получава недостатъчно кислород. В резултат

Физическа активност и спорт при високо кръвно наляганеФизическа активност и спорт при високо кръвно налягане

Хипертонията е известна като „тихия убиец“, защото често протича безсимптомно. В същото време, нелекувана постепенно може да доведе до тежки и животозастрашаващи състояния, като сърдечна недостатъчност, инфаркт или инсулт. Можем