Проф. Димитър Петков: „68% от трансплантираните пациенти работят, отглеждат децата си, водят активен начин на живот“


Началникът на Клиниката по сърдечна хирургия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и водещ трансплантолог у нас проф. Димитър Петков се включи в капманията „Да!За живот!“ в подкрепа на донорството.  

Според него донорството е най-благородният жест, изразяващ доброта, хуманизъм и добронамереност. Чрез този акт човек дава шанс на част от негов близък да продължава да живее в друг организъм и да се помни с добро.

Чрез донорството може да се облекчи страданието на нуждаещите се от орган и да се ресоциализират в обществото. 68% от трансплантираните пациенти работят, отглеждат децата си, водят активен начин на живот, смята трансплантологът. 

Следователно има три фактора, с които този благороден акт е от изключително голямо значение – ресоциализация, благородство и продължаване на живота, като част от теб живее в друг човек, заяви проф. Петков. 

Още от "Актуално"

Отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен мъжОтстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен мъж

В Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен пациент. Туморът e с размери 8 на 10 см и ангажира цялото дясно

Кога трябва да посетим кардиолог и защо да изберем УМБАЛ “Св. Екатерина”Кога трябва да посетим кардиолог и защо да изберем УМБАЛ “Св. Екатерина”

Кога трябва да посетим кардиолог и защо да изберем УМБАЛ “Св. Екатерина”? Обяснява д-р Стоян Стефанов, който е част от екипа на МЦ “Света Екатерина”. Най-важно е да се прави


Проверете ефективността на лечението с лекарства за разреждане на кръвта в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“
Проверете ефективността на лечението с лекарства за разреждане на кръвта в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

В лабораторията на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ пациентите на антикоагулантна и антиагрегатна терапия могат да проверят ефективността на лечението с лекарства за разреждане на кръвта. Специален кабинет с екип