Нов живот с две сърца


На Великден си пропомняме за спасението и затова, че светът се крепи на вярата в доброто и на волята за живот.
„Надежда винаги има“. Това послание отправиха от студиото на bTV проф. Димитър Петков, изпълнителен директор на УМБАЛ “Св.Екатерина“ и първият българин с две изкуствени сърца Мартин Кожуклиев.

🔶ИСТОРИЯТА:
Мартин Кожуклиев е от Варна, но от около 4 години живее в София. Проблемите със сърцето започват през пролетта на 2021 година. „Започнах да получавам необичайни за мен симптоми, разказва той. При преглед се установява уголемяване на сърцето. Минимални действия предизвикват в него умора и той е непрестанно на венозни лекарства. Единственият изход за него се оказва трансплантация.
В началото той отказва да се трансплантира, защото трансплантацията звучи като нещо много страшно и се надява на спасение с медикаментозна терапия. “Предполагам, че всеки човек, който има сериозен здравословен проблем и му предлагат оперативно лечение има колебание дали това трябва да се случи”, споделя Мартин. И тогава идва преломният момент. Неговите колеги го срещат с Георги Пеев, който е с две трансплантации на сърце и бъбрек и не спира да доказва, че надежда винаги има. В една среща, продължила около час, Георги успява да го пречупи и два дни по-късно Мартин е в УМБАЛ “ Св. Екатерина”, където животът му продължава с две сърца.

🔶ОПЕРАЦИЯТА:
В УМБАЛ “ Св. Екатерина” Мартин постъпва в изключително тежко състояние. Не можеше дори няколко крачки са измине, лежеше повечето време на легло, спомня си и проф. Димитър Петков. „Наложи се за първи път са поставим две устройства на един пациент – две сърца, които помагат едното на лявата камера на сърцето, друго на дясната камера”, обясни проф. Петков. Операцията на Мартин продължава 6 часа. И двете устройства са напълно имплантируеми, тоест са напълно в тялото на пациента. “ С тези изкуствени сърца помагаме на всички хора, които чакат донор и голяма част от тях успяват да дочакат донор”, посочи още той и отправи посланието към останалите пациенти, че надежда има и за тях.

Целият разговор може да видите в линка: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/martin-s-dvete-izkustveni-sarca-mechtaja-za-transplantacija-vav-francija.html

Още от "Актуално"

Пациент на УМБАЛ „Св. Екатерина“ с награда „Достоен българин“Пациент на УМБАЛ „Св. Екатерина“ с награда „Достоен българин“

Георги Пеев, който е с два трансплантирани органа – сърце и бъбрек бе отличен с наградата „Достоен българин“. Отличието му бе връчено, заради изкачването му на връх Килиманджаро през 2023г.

Аритмията – причини, симптоми и лечениеАритмията – причини, симптоми и лечение

Сърдечните аритмии са нарушения на ритмичната дейност на сърцето. Нормалната сърдечна дейност се характеризира с правилен и постоянен ритъм на съкращения на сърдечния мускул. Сърдечната честота зависи от множество фактори.

Съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“ спасиха живота на пациент с няколко големи симптоматични аневризми на гръдна и коремна аортаСъдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“ спасиха живота на пациент с няколко големи симптоматични аневризми на гръдна и коремна аорта

Животът на 75-годишен пациент с голяма коремна и гръдна аневризми бе спасен посредством сложна хибридна операция, извършена от съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“. Иванко постъпва в лечебното заведение в