Рехабилитация с детски приказки


Марияна Александрова е рехабилитатор към Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ “Света Екатерина”. Завършва специалността рехабилитация в медицинския университет Плевен. До 2000 година работи в УМБАЛ “Бургас”, след което започва работа в Национална кардиологична болница в гр. София към детското отделение. От началото на 2022 година е част от екипа на УМБАЛ “Света Екатерина”.

От работата с децата се вдъхновява да пише детски приказки в стихове. Тя ги посвещава на своя внук. След първата успешно издадена книга “Приказки от Енинбург” сега се радва на нов успех и нова книга “Пътешествениците от Михас”.

Докато провежда рехабилитацията на пациентите, Марияна им разказва веселите истории от книгата си, което ги мотивира и им помога да се възстановят по-бързо.

С „Пътешествениците от Михас“ Марияна Александрова ни отвежда на забавно пътешествие със силата на поезията. От Франция и Италия до обиколка на Балканите- това са и местата, които самата тя е посетила. Това не е просто детска книжка, а пътепис за тези от нас, които не са загубили детето в себе си и вечния стремеж да откриват нови места, култури и да колекционират емоции.

Тя е и гост в литературната рубрика на clinica.bg, от където може да се запознаете с част от произведенията й:
https://clinica.bg/28551-noviqt-priqtel

Още от "Актуално"

Спасиха пациент със запушени артерии и много придружаващи заболявания в УМБАЛ „ Проф. Д-р Александър Чирков“Спасиха пациент със запушени артерии и много придружаващи заболявания в УМБАЛ „ Проф. Д-р Александър Чирков“

71-годишният Стефчо Илиев страда от болест на Паркинсон, има хронично обструктивна белодробна болест, хипертонично сърце и е прекарал остър миокарден инфаркт през 2020 г. Преди няколко дни той постъпва в

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнев димНа 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

Тютюнопушенето е водещ рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Тютюнопушенето е отговорно за 6% от смъртните случаи при жени и 12% от тези при мъже, годишно. Тютюнопушенето удвоява риска от инсулт.

Burnout синдромът може да разболее сърцетоBurnout синдромът може да разболее сърцето

Стресът е водещ фактор в развитието на сърдечносъдови заболявания. Той може да увеличи възпалението в тялото, което от своя страна е свързано с фактори, които да навредят на сърцето. Такива