Артериалната хипертония обикновено протича безсимптомно


В навечерието на Световния ден за борба с хипертонията – 17 май обръщаме внимание на заболяването, което засяга приблизително 1,28 милиарда души по целия свят.

Артериалната хипертония се счита за “съвременна епидемия”, тъй като се установява средно при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, смърт и нетрудоспособност.

Честотата ѝ нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, а след навършване на 65 години достига до 80% при жените.

Артериалната хипертония обикновено протича безсимптомно или с незначителни оплаквания. В зависимост от стадия и начина на протичане на заболяването болните се оплакват най-често от следните симптоми: главоболие и световъртеж, замайване и зрителни нарушения, нарушения в равновесието и координацията. В по-късните стадии на заболяването започват да се проявяват и симптоми от страна на прицелните органи – сърце, ретина, централна нервна система, вегетативна нервна система и бъбреци. Могат да се наблюдават също стенокардия, сърдечни аритмии, преходни нарушения на мозъчното кръвообращение и др. Повече за усложненията, за превенцията и защо наричат хипертонията “тихия убиец” споделя в интервю за News24sofia.eu д-р Ивайло Ценков, кардиолог в УМБАЛ “ Св. Екатерина”.

„В медицинската практика артериалната хипертония се дели основно на два вида – първична и вторична хипертония. Първичната хипертония, позната още като есенциална хипертония, идиопатична хипертония, се нарича така, защото при нея причината за повишаване на артериалното налягане е неизвестна. Тя обхваща над 90% от хипертониците“, казва доктор Ценков.

„Приема се, че тя е многофакторно полигенно обусловено заболяване, като в над 60% от случаите е генетично обусловена. Телесната конституция, хранителните навици с повишена консумация на готварска сол, кафе, алкохол, затлъстяването, стресът, тютюнопушенето и ендокринните фактори, например жени в климактериум играят благоприятстваща роля за възникване на заболяването“, допълни кардиологът.

Често есенциалната хипертония се съчетава със следните заболявания в т.нар. синдром Х или метаболитен синдром като затлъстяване с отлагане на мазнини по талията, патологичен глюкозен толеранс или диабет тип 2, дислипопротеинемии, което представлява повишаване на триглицеридите или намаляване на HDL-холестерола в кръвта, хиперурикемия.

Цялото интервю може да прочетете в линка: https://www.news24sofia.eu/d-r-ivailo-tsenkov-pred-news24sofia-eu-visokoto-kruvno-e-masov-ubiets-koito-tikho-ubiva/

Още от "Актуално"

Музикалната звезда Стефан Илчев се довери на УМБАЛ “Проф. Д-р Александър Чирков” за грандиозния си концерт в НДК.Музикалната звезда Стефан Илчев се довери на УМБАЛ “Проф. Д-р Александър Чирков” за грандиозния си концерт в НДК.

Музикалната звезда Стефан Илчев се довери на УМБАЛ “Проф. Д-р Александър Чирков” за грандиозния си концерт в НДК. За финалния концерт от турнето си , изпълнителят Стефан Илчев избра лекарите

Почитаме Света ЕкатеринаПочитаме Света Екатерина

На 24.11. православната църква почита паметта на Света великомъченица Екатерина – една от най-образованите жени на своето време. Екатерина получава завидни знания и образование, изучавайки работите на най-видните философи и