В Световния ден за борба с хипертонията – все по-често и по-млади хора страдат от хипертония


17 май е Световният ден за борба с хипертонията. Основната цел на деня е повишаване на информираността на населението за хипертонията – високото кръвно налягане, неговите усложнения, ролята на превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването.

Денят е глобална инициатива на Световната лига по хипертония (WHL), съставена от 85 дружества за хипертония и лиги от цял свят и Международната асоциация по хипертония (ISH).

Артериалната хипертония засяга приблизително 1,28 милиарда души по целия свят, като тя е причина за смъртта на повече от 7 милиона от тях годишно. По актуални данни на СЗО, почти половината от възрастните с хипертония (46%) не знаят, че имат това заболяване, а само 42% от тях са диагностицирани и лекувани. Неконтролираната и нелекувана хипертония е най-честото сърдечносъдово заболяване и най-значимият фактор за редица социалнозначими заболявания, най-тежкото от които е инсултът.

България е сред страните с най-голям брой заболели от сърдечносъдови заболявания – сърдечносъдовата смъртност е над 60% от общата смъртност, като основната тежест се свързва с артериалната хипертония. Според проучванията, голяма част от хората не контролират и не лекуват високото си кръвно налягане, защото не знаят за проблема. Това се обяснява не само с безсимптомното протичане на заболяването, но и с липсата на достатъчна информираност.

Тревожни са данните, че въпреки нарастването на честотата на артериалното налягане с възрастта, то средната възраст на заболелите драстично спада, т.е. все по-често и все по-млади хора имат високо кръвно налягане. Целта на информираността е да се открият навреме причините за това състояние, да се лекува и контролира хипертонията, защото ранната диагностика и навременното лечение намаляват значително риска от преждевременна смърт и инвалидизация.

Въпреки че хипертонията е основна причина за преждевременна смърт в световен мащаб, тя все пак е определена като едно от най-предотвратимите заболявания. Контролът на артериалната хипертония включва комплексен подход, насочен към намаляване на предотвратимите рискови фактори на средата, заедно с насърчаване на здравословен начин на живот.

Запишете час за преглед при специалистите от УМБАЛ „Света Екатерина“на 0800 40 909, за да избегнете навреме нежелани заболявания и усложнения.

Още от "Актуално"

Послание за предстоящите празници: „“В живота трябва да има от всичко, но дозата прави отровата“Послание за предстоящите празници: „“В живота трябва да има от всичко, но дозата прави отровата“

Затлъстяването е много актуален проблем. Това е едно много широко разпространено състояния в днешните модерни времена, заяви в интервю за информационна агенция БГНЕС д-р Стоян Стефанов, кардиолог в УМБАЛ „Св.

Как се отразява смяната на часовото време на здавето ни?Как се отразява смяната на часовото време на здавето ни?

Преди няколко дни преместихме стрелките на часовника с един час напред и преминахме от зимно в лятно часово време. Как се отразява това на здравето ни разказва кардиологът д-р Стоян

Доц. д-р Борислав Ацев: Най-често „тихите“ инфаркти се случват при диабетицитеДоц. д-р Борислав Ацев: Най-често „тихите“ инфаркти се случват при диабетиците

По статистика, при около 45% от хората със сърдечен инфаркт той е „тих“. В медицинската терминология се говори за тиха исхемия, която всъщност, все още не е инфаркт. Но представлява