Георги Пеев и каузата за повече донорство за живот


„Аз съм човек, който много вярва на лекарите си. Смятам, че те са специалисти и не мога да се съмнявам в техните качества. Аз съм от пациентите, които не търсят второ мнение“.Това каза първият българин с два трансплантирани органа и пациент на УМБАЛ „Света Екатерина“ Георги Пеев в рубриката „Личностите“ по bTV.

Коментарът му дойде, след като чу посланието, отправено от изпълнителния директор на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Димитър Петков към него.
„Спомням си го много добре неговия случай, защото това беше един от периодите, в който за една седмица направихме 3 трансплантации и всичките успешни. Той беше един от тях. Георги беше изключително позитивно настроен към самата операция и вярваше в нас“, припомни проф. Петков.

Той пожела на Георги и за в бъдеще да съхрани този несломим дух и енергия, както за себе си така и за останалите пациенти. „Убеден съм, че ти можеш да ги напътстваш и да им помагаш със съвети“, завърши той.

От близо 11 години Георги Пеев живее с чуждо сърце и от 9 г. – с чужд бъбрек. След прекарана вирусна инфекция през 2011 г. Георги получава увреждане на бъбреците, заради което е включен на хемодиализа.

Година по-късно научава, че освен от нов бъбрек, той има нужда и от ново сърце, защото вирусната инфекция е покосила неговото. Включен е в листата на чакащите и през август 2013 г., навръх 5-ия рожден ден на сина си, Георги получава ново сърце, благодарение на голямото сърце на една майка, която губи сина си вследствие на мозъчен кръвоизлив.

Година и половина след сърдечната трансплантация, на Георги му присаждат и бъбрек, донор става неговата майка.

През април миналата година Пеев стана световен шампион по плуване на Световното първенство за трансплантирани в Австралия.

През декември 2023 г. той постига още един рекорд – стана първият човек в света с присадени сърце и бъбрек, който изкачи най-високата точка в Африка – връх Ухуру в Килиманджаро.

Георги Пеев не спира да популяризира каузата на донорството. Не спира да се наслаждава на живота и да черпи с пълни шепи от всяка предоставена му възможност. С всеки покорен връх той доказва, че донорството е живот.

Може да видите цялото видео тук: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/lichnostite-s-kristina-gazieva-georgi-peev-i-chudoto-na-zhivota.html

Още от "Актуално"

Евгени, който 16 години живее с донорско сърце: „Радвам се на бръчките си, не съм вярвал, че ще стигна до този момент“Евгени, който 16 години живее с донорско сърце: „Радвам се на бръчките си, не съм вярвал, че ще стигна до този момент“

На 24 ноември Евгени празнува новия си живот На 24 ноември 2006 Евгени Георгиев получава донорско сърце в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков, тогава „Св. Екатерина“ и живее вече 16

Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем?Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем?

Брадикардията представлява забавяне ритъма на сърцето. Когато говорим за напредване на възрастта, е нормално сърцето да бие по-бавно от обичайното. В някои случаи обаче „бавното сърце“ може да подсказва определени

Всяка осезаема промяна на времето води до рискове за сърцетоВсяка осезаема промяна на времето води до рискове за сърцето

Всяка осезаема промяна на времето води до рискове за сърцето и неговата функция. Още повече, когато градусите навън водят до жълт или оранжев код за опасна жега. „Затова заменете черните