На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнев дим


Тютюнопушенето е водещ рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Тютюнопушенето е отговорно за 6% от смъртните случаи при жени и 12% от тези при мъже, годишно.

Тютюнопушенето удвоява риска от инсулт. То представлява самостоятелен рисков фактор за развитие на почти всички сърдечносъдови заболявания.

Тютюнопушенето е отговорно за появата на пристъпна надкамерна тахикардия. Пушенето води до повишаване на кръвното налягане и ускоряване на сърдечния ритъм, предизвиква спазъм на кръвоносните съдове и затруднява работата на сърцето. То повишава риска от образуване на тромби, уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове и благоприятства развитието на атеросклероза.

Електронните цигари също не са безвредни. Ежедневната употреба на електронни цигари повишава риска от инфаркт на миокарда. Технологичните цигари причиняват повишаване на симпатикусовата нервна активност като се увеличава сърдечната честота и се повишава артериалното налягане.

Според проучвания 39.4% от възрастното население у нас употребява тютюн, като делът на мъжете е по-висок от жените, съответно 40.5% на 38.7%. Най-висок е делът на ежедневните пушачи – мъже във възрастовата група 45-54 г. (49.0%). Над 14% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.

Над 44% от пушачите употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари, като делът им нараства няколко пъти с възрастта.

Още от "Актуално"

Диабетът е един от основните рискови фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания.Диабетът е един от основните рискови фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания.

Диабетът е един от основните рискови фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания. Усложненията, до които най-често води са коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, атеросклероза на съдовете, бъбречни нарушения и

Великден в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Великден в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

На Великден медиците от УМБАЛ „Чирков“ зарадваха  пациентите  с пъстри яйца и вкусни козунаци. Лекари, сестри и санитари запретнаха ръкави и обиколиха всички стаи с лежащи пациенти, за да направят

Безплатни прегледи от съдов хирург всеки ден в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Безплатни прегледи от съдов хирург всеки ден в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ организира безплатни профилактични прегледи и доплерови изследвания на артериалната и венозна система, включително аорта и аорто-илаичен сегмент, артерии