Нов метод на физиологична електрокардиостимулация предпазва сърцето от развитието на сърдечна недостатъчност


Все по-успешно у нас навлиза нов метод на физиологична електрокардиостимулация, явяващ се алтернатива на познатата до сега  конвенционална стимулация на дясна камера.

Трима пациенти от началото на 2023 г. в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са преминали успешно през технологично иновативна процедура, състояща се в  електрокардиостимулация на снопа на лявото бедро.

Манипулациите са извършени от екипа на проф. Светослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация и електрофизиология в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Интервенцията представлява стимулация, при която със специален 3D интродюсер се въвежда електрод с активна фиксация в септума и под електрофизиологичен контрол се захваща сигнал от лявото бедро на проводната система на сърцето.

Предимството на новия метод е, че е напълно физиологичен, като се стимулира директно проводната система на сърцето, докато при стандартната терапия с конвенционални стимулации се извършва от върха на дясната камера и се стимулира мускулатурата и впоследствие съществува риск от предизвикване на пейсмейкърна индуцирана кардиомиопатия, която може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Самата манипулация е рутинна, също както при поставяне на обикновен пейсмейкър, само че електродът се имплантира на специфично място и има електрофизиологичен контрол на захващането на бедрото.

Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОК. 

Имплантацията на стимулатор със стимулация на лявото бедро, може да се приложи при голям процент от пациентите, нуждаещи се от постоянен пейсмейкър. 

Още от "Актуално"

Рязкото застудяване засяга най-много хората с хипертония и клапни заболяванияРязкото застудяване засяга най-много хората с хипертония и клапни заболявания

Рязкото застудяване може да влоши здравословното състояние на хората със сърдечносъдови проблеми. Хората с хипертония и клапни заболявания са най-уязвими при температурните аномалии. Това заяви анестезиологът от Клиниката по анестезиология

Спорт с разширени вени- кои упражнения са подходящи при варикозна болест?Спорт с разширени вени- кои упражнения са подходящи при варикозна болест?

Варикозните вени или разширени вени, както е познато това заболяване в обществото, засяга голяма част от населението. От него страдат както жени, така и силният пол. Излишните килограми, напреднала възраст

В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха пациент с ампутиран крайник от пълна инвалидизацияВ УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха пациент с ампутиран крайник от пълна инвалидизация

75-годишният Никола постъпва в УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ със силно чувство на страх да не загуби единствения си крак, който има и му помага да се придвижва. Той