Нов метод на физиологична електрокардиостимулация предпазва сърцето от развитието на сърдечна недостатъчност


Все по-успешно у нас навлиза нов метод на физиологична електрокардиостимулация, явяващ се алтернатива на познатата до сега  конвенционална стимулация на дясна камера.

Трима пациенти от началото на 2023 г. в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са преминали успешно през технологично иновативна процедура, състояща се в  електрокардиостимулация на снопа на лявото бедро.

Манипулациите са извършени от екипа на проф. Светослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация и електрофизиология в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Интервенцията представлява стимулация, при която със специален 3D интродюсер се въвежда електрод с активна фиксация в септума и под електрофизиологичен контрол се захваща сигнал от лявото бедро на проводната система на сърцето.

Предимството на новия метод е, че е напълно физиологичен, като се стимулира директно проводната система на сърцето, докато при стандартната терапия с конвенционални стимулации се извършва от върха на дясната камера и се стимулира мускулатурата и впоследствие съществува риск от предизвикване на пейсмейкърна индуцирана кардиомиопатия, която може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Самата манипулация е рутинна, също както при поставяне на обикновен пейсмейкър, само че електродът се имплантира на специфично място и има електрофизиологичен контрол на захващането на бедрото.

Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОК. 

Имплантацията на стимулатор със стимулация на лявото бедро, може да се приложи при голям процент от пациентите, нуждаещи се от постоянен пейсмейкър. 

Още от "Актуално"

Редуцирайки рисковите фактори, отлагаме „срещата“ с инфарктаРедуцирайки рисковите фактори, отлагаме „срещата“ с инфаркта

Всяка година в световен мащаб около 17 милиона души преждевременно губят живота си вследствие на сърдечносъдови заболявания. От няколко години България е на първо място по сърдечно съдова смъртност в

Заседналият начин на живот съкращава живота с до 10 годиниЗаседналият начин на живот съкращава живота с до 10 години

Високата смъртност, заболеваемост и инвалидност, която се установява у нас през последните десетилетия е следствие както от прогресивното застаряване на населението, така и от редица фактори на риска за здравето.

Упражнения за здраво сърце и при кардиологични заболяванияУпражнения за здраво сърце и при кардиологични заболявания

Кинезитерапията е съпътстваща при лечението на възпалителните заболявания на сърце. Работата на кинезитерапевта се определя от степента на заболяване на пациента. Това каза Станислава Андонова, кинезитерапевт в УМБАЛ „Проф. д-р