Нов шанс за живот след високорискова операция в УМБАЛ „Света Екатерина“


Нов шанс за живот след високорискова операция в УМБАЛ „Света Екатерина“ по премахването на огромен тумор на надбръбречната жлеза на жена с онкозаболяване.

В мултидисциплинарния екип участват специалисти от две болници – “Света Екатерина” и “Александровска болница” в столицата. Нерядко на пациенти с подобна диагноза им се отказва операция.

Само преди няколко месеца Анка Димитрова почти загубила надежда.

Преди шест години за пръв път чува диагнозата карцином на белия дроб, лечението минало добре до миналата есен, когато отново се почувствала зле, но не откривали причината. “Ходих на кардиолог, гастроентеролог. Нямах сили, не можех да се храня, не ми се ядеше, мислех си, че идва някакъв край”, разказа Анка Димитрова пред „По света и у нас“ – новините на БНТ.

“Постъпи в болницата, след като й е отказано в няколко други здравни заведения с тумор на надбъбречната жлеза, с изключително големи размери, ангажиращ голяма част от черния дроб, големите съдове, бъбрека и целия надбъбрек. Изключително сложен случай поради мястото и големината на тумора”, каза проф. Д-р Димитър Петков, изпълнителен директор на УМБАЛ “Света Екатерина”.

Лекарите успяват да отстранят целия тумор, така Анка получава втори шанс.

“Вече ставам, мога да ходя с проходилката, правя две три крачки и без нея. Постепенно ми се възвръщат силите. Благодаря им от сърце, те ми спасиха живота”, сподели спасеният пациент.

Цялата история на Анка Димитрова може да видите в линка: https://bntnews.bg/news/lekari-premahnaha-ogromen-tumor-ot-onkobolna-zhena-1280645news.html

Още от "Актуално"

Световен ден за борба с диабета – Пазете сърцето!Световен ден за борба с диабета – Пазете сърцето!

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Основните рискови фактори за развитието на заболяването са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Важно значение оказва

ПРОФ. Д-Р ВАЛЕНТИН ГОВЕДАРСКИ: „ЩЕ РАБОТЯ ЗА СПОКОЙНА СРЕДА И АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ“ПРОФ. Д-Р ВАЛЕНТИН ГОВЕДАРСКИ: „ЩЕ РАБОТЯ ЗА СПОКОЙНА СРЕДА И АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ“

Управлението на болницата е голяма отговорност и задължение, защото все пак това е една болница с близо половин век история. Това заяви Проф. д-р Валентин Говедарски, директор на УМБАЛ “Проф.