14 юни – Световен ден на кръводарителя


На 14 юни отбелязваме Световния ден на кръводарителя.

Днес отдаваме почит и благодарим на всички доброволни кръводарители. Този ден има за цел и да популяризира и да привлече вниманието на обществеността към доброволното и редовно осигуряване на достатъчно количества безопасна кръв безвъзмездно, за да се подкрепи лечението и да се спаси животът на болни и пострадали хора.

През 2024 година се навършват 20 години от отбелязването на инициативата, затова и мотото на тазгодишната кампания на Световната здравна организация е „ 20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“.

Над 190 страни по света са съпричастни към инициативата. Оказва се, че в световен мащаб най-разпространена е 0+ кръвна група /38%/, а най-рядка е АB- /1%/. В България най-разпространена е група А /44%/, следвана от 0 /32%/, B /15%/ и AB /8%/.

У нас всеки, който желае да дари кръв, може да го направи, като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната.

УМБАЛ „Света Екатерина“ благодари на всички кръводарители, дарили безвъзмездно кръв и допринесли за здравето на много пациенти.