Какви мерки могат да вземат пациентите с диабет за предотвратяване появата на диабетно стъпало?


През 2021г. 537 милиона пациенти в световен мащаб са диагностицирани със захарен диабет, т.е. 10.5% от възрастното население. Изчислено е, че през 2045г. Близо 783 милиона пациенти ще бъдат със захарен диабет, тоест 1 на всеки 8, като това са 46% увеличение на диабетиците сред населението.

Процентното разпределение при жените и мъжете е сходно, като диабетът е седмата водеща причина за смърт в световен мащаб. Причина за това са съдовите усложнения, които настъпват вследствие на заболяването, в това число диабетна микро- и макроангиопатия.

Диабетът удвоява риска от сърдечносъдови заболявания и около 75% от смъртните случаи при хора с диабет се дължат на коронарна артериална болест. Други макроваскуларни заболявания включват инсулт и заболяване на периферните артерии на крайниците.

Повече по темата разказва в интервю за Информационна агенция News24sofia.eu доктор Ахмед Хаджов, съдов хирург в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „Света Екатерина“.

Диабетната макроангиопатия представлява увреждане на мозъчните, коронарните и периферните артерии, което обяснява и високото ниво на леталност при тази патология. Интересно е да се отбележи, че атеросклероза на фона на захарен диабет се развива приблизително с 15 години по-рано, отколкото при хора, които не страдат от това заболяване. При диабетиците това състояние прогресира значително по-бързо“, изтъкна специалистът.

“За съжаление, над 30% от случаите завършват с летален изход, като от тях 50% са предизвикани от инфаркт на миокарда, а 15% от инсулти. Освен захарния диабет, основни рискови фактори за развитието на диабетна макроангиопатия са артериалната хипертония, липидните нарушения, тютюнопушенето и обездвижването“, подчерта доктор Ходжов.

По думите му диабетната макроангиопатия най-често се проявява с исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, но не са изключение и инсулти, както и засягане на артериите на долните крайници. При засягане на мозъчните съдове може да се изяви с инсулти, световъртежи, неясен говор и др.

„Макроангиопатията на долните крайници се проявява най-рано като изтръпване, мравучкане, нарушена чувствителност на стъпалото, изстиване на краката. При засягане на големите съдове на крайниците може да се появи болезнено интермитентно куцане при физически усилия – клаудикацио интермитенс. То е проява на периферна артериална недостатъчност“, подчерта още лекарят.

Диабетна макроангиопатия може да се заподозре, ако има анамнеза за хипергликемия. Провежда се биохимично изследване и коагулограма. Прилагат се електрокардиография, ехокардиография, коронарография, ултразвукова доплерография. Ако се установи това усложнение на диабета е важно да се нормализират нивата на кръвната захар.

„Диабетът е не само качествен рисков фактор, той е количествен рисков фактор, показващ, че с всеки 1% увеличение стойността на гликирания хемоглобин се увеличава 25% рискът от развитие на периферна артериална болест“, каза още доктор Ходжов.

Трябва да отбележим, че голям процент от хората със захарен диабет имат периферна съдова болест, която намалява притока на кръв към крайника. От друга страна голяма част от диабетиците имат периферна невропатия. Съвкупно тези проблеми улесняват получаването на язви и тяхното инфектиране, които впоследствие могат да доведат до ампутация. Важно е пациентите да знаят, че могат да се вземат редици мерки, за да намалим риска от диабетно стъпало. Повечето ампутации могат да се предотвратяват със системна грижа за краката, носене на подходящи обувки, и не на последно място редовно проследяване от съдов хирург.

Цялото интервю с д-р Ахмед Ходжов може да прочетете в линка: https://news24sofia.eu/d-r-akhmed-hodzhov-pred-news24sofia-eu-na-vseki-30-sekundi-v-sveta-patsient-s-diabet-gubi-kraen-rezultat-na-rezultata/

Още от "Актуално"

Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем?Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем?

Брадикардията представлява забавяне ритъма на сърцето. Когато говорим за напредване на възрастта, е нормално сърцето да бие по-бавно от обичайното. В някои случаи обаче „бавното сърце“ може да подсказва определени

Лекарствата за еректилна дисфункция могат да са полезни за сърцетоЛекарствата за еректилна дисфункция могат да са полезни за сърцето

Проучвания показват, че медикаментите за еректилна дисфунцкия могат да са полезни за сърцето. Нещо повече- дори се оказват животоспасяващи в някои случаи. Могат ли тогава да се използват като профилактика