Медици от УМБАЛ „Света Екатерина“ взеха участие в среща-дискусия на тема „Съвременни стратегии при зависими пациенти“.


Медици от УМБАЛ „Света Екатерина“ взеха участие в среща-дискусия на тема „Съвременни стратегии при зависими пациенти“.

В инициативата се включиха лекари от Клиниката по кардиология, Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и специалисти от Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ „Света Екатерина“.

Участниците в събитието погледнаха към проблема със зависимостите по един различен начин като обсъдиха възможностите за сътрудничество с терапевтичните центрове за превенция и лечение на зависими.

Те представиха конкретни примери от своята практика, споделяйки предизвикателствата, с които се сблъскват, както и ефективните подходи, които могат да бъдат приложени.

Специалистите се обединиха, че успешното лечение включва активно участие на близките и семейството, както и включването на подходи, съответни на протоколите за въздействие на всяка друга хронична, прогресираща и рецидивираща болест.

Дискусията даде възможност на участниците да обменят ценен опит и добри практики в областта на комплексния подход към зависимите пациенти. Специалистите подчертаха важността на междуинституционалното взаимодействие и интегрираните грижи за осигуряване на по-добри резултати в лечението на хора, засегнати от зависимости.

Организатори на инициативата са д-р Владимир Наков, началник отдел „Психично здраве“, НЦОЗА, Александър Илиев, основател на терапевтичен „Център ЖИВА“, програма за терапия на зависимости, Ралица Стефанова, автор на поредицата „НЕ/зависимите“ в предаването „Светът на здравето“, бТВ.

Събитието се проведе в навечерието на 26 юни, когато отбелязваме Световния ден за борба със зависимостите. Датата е приета от ООН през 1987 г. На този ден изразяваме своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията, алкохолизма и всеки друг вид зависимост, която уврежда живота физически и психически.