Диагностика и скрининг на амилоидозата представи кардиолог от УМБАЛ “Света Екатерина” на международен конгрес


Кардиологът от УМБАЛ “Света Екатерина” д-р Стоян Стефанов бе част от българската делегация на VIII международен конгрес за наследствени заболявания.
Събитието се проведе в Букурещ, Румъния.

Кардиологът от УМБАЛ „Света Екатерина“, който притежава европейски сертификат за специалност по кардиология представи на конгреса изследване на тема “Амилоидоза”.

Д-р Стефанов акцентира върху важността от навременна диагностика и скрининг на рисковите пациенти.

Резултатите от изследването показват, че транстиретиновата амилоидна кардиомиопатия в България е по-често срещана от очакваното.

Амилоидозата е тежко хронично и прогресиращо заболяване, което има различни форми и се изявява с много разнообразни симптоми и оплаквания.

Болестта се дължи на генетични дефекти в структурата и функцията на белтъци в човешкото тяло.
Лечението на този етап е изключително трудно и ранното поставяне на диагнозата е от основно значение.

За консултация с д-р Стоян Стефанов може да се обадите на 080040909.

Още от "Актуално"

20 години от първата ендопротеза на аорта в България20 години от първата ендопротеза на аорта в България

Тя е поставена в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ През април 2023 г. се навършват 20 години от имплантирането на първата торакална ендопротеза в България по повод дисекация на аортата.

Физическата активност при болни с диабетФизическата активност при болни с диабет

Голяма част от постъпващите пациенти в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са със съпътстваща форма на диабет. Диабетът е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. Връзката

Лекарите от УМБАЛ „Чирков“ спасиха пациент от хемодиализа и възстановиха долните му крайнициЛекарите от УМБАЛ „Чирков“ спасиха пациент от хемодиализа и възстановиха долните му крайници

Тянко е на 70 години и не може да измине разстояние от 50 метра, заради силни болки в долните крайници. Това ограничава изключително много качеството му на живот. Той търси