Доц. Ацев: „Останете по домовете си в часовете с най-високи температури и пийте вода на всеки 20 минути“


Климатичните промени се отразиха много върху здравето на хората и това се усети особено силно през месец юни, когато имаше големи температурни амплитуди.

Рискът от топлинен удар между 12.00 и 16.00 часа е много голям, защото съречносъдовата система се претоварва от горещините и сърцето работи под много голямо напрежение. Това каза доц. д-р Борислав Ацев, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“ в ефира на Euronews Bulgaria.

По думите му изключително опасно е да се излиза в най-горещите дни в часовете между 12 и 16 ч. Особено застрашени от това състояние са хората над 55-годишна възраст и сърдечно болните.

В такива ситуации и рискът от инсулт също се повишава, както и последиците, които това може да нанесе върху организма на човек, отбеляза още той.

Хората трябва да останат по домовете си в часовете, в които температурите са най-високи, да не излизат, освен ако това не е наистина наложително, да избягват физическата активност в най-горещите часове, както и на всеки 20 минути да пият вода, за да се хидратират, съветва още специалистът.

Какво още препоръча кардиологът може да видите във видеото в линка:https://euronewsbulgaria.com/news/28793/kardiolog-v-nay-goreshtite-dni-piyte-voda-na-vseki-20-minuti