Д-р Христо Ангелов: „Високите температури значително променят хемодинамиката на пациентите“


Високите температури значително променят хемодинамиката на пациентите. Когато температурата се покачи над 30 градуса, обикновено реакцията, която последва в тялото, което се опитва да поддържа нормална телесна температура е да пренасочи кръвотока към съдовете на кожата, за да може да се отдава топлината към околната среда и да се повиши отделянето на течности, т.е. изпотяването. Тези два механизма водят до разширяване на кръвоносните съдове, намаляване на периферното съпротивление, а загубата на течност, дехидратацията до намаляване на вътресъдовия обем, които са двете основни терминанти на артериалното налягане. Това обясни д-р Христо Ангелов, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“ в предаването Най-добрите лекари по Дарик радио.

При пациентите с артериална хипертония това би било добре и може да се редуцират медикаментите, които приемат.
Понякога, понижаването на стойностите на артериалното налягане, активира части от централаната нервна система, които покачват стойностите на сърдечната честота, ударния обем и могат да предивизкат, особено при пациенти с исхемична болест на сърцето повишаване на техните оплаквания като тежест и стягане в гърците. Освен това дехидратацията повишава вискозитета на кръвта т.е. тя става по-гъста, което повишава риска от тромбози.

Климатикът ни помага да контролираме околната среда, в която живеем. Не бива да се прекалява с него, тъй като най-голям е проблема, когато излезем от климатизираното помещение, посочи д-р Ангелов. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-голям е стресът за тялото и то ще трябва да се приспособи от една температура към друга за доста кратък период от време. Затова трябва да се внимава, защото може да се стигне до колапс, отпадналост или общо неразположение.

Физическата активност е част от профилактиката на сърдечносъдовите заболявания. Според д-р Ангелов профилактиката е слабо застъпена в нашето общество или когато говорим за нея е на едно доста повърхностно ниво.
В медицината е препоръчително минимум 75 минути на седмица физическо натоварване. Няма абсолютно никакво значение какво ще спортуват хората, важното е да им е приятно да го правят често, да се забавляват и това да им се превърне в ежедневие. Спортът трябва да бъде съчетан с персоналните нужди на индивида, спрямо това какво той харесва и възможностите, които има да го въплати в ежедневието си, за да го прави редовно и често, посъветва кардиологът.

Основният контингент пациенти днес са тези с исхемична болест на сърцето, с артериална хипертония, сърдечна недостатъчност. В Клиниката по кардиология на УМБАЛ “Света Екатерина” се хоспитализират пациенти от цялата гама на сърдечносъдовите заболявания. Затова профилактиката е от съществено значение, подчерта специалистът.
“Целта ни е да предпазим пациентите още преди да се е появило заболяването. Профилактиката трябва да се случва с един мултидисциплинарен екип, когато става дума за пациент, който е предразположен към сърдечносъдово заболяване. Ако е необходимо освен кардиолог в екипа му е добре да бъде включен диетолог, рехабилитатор или психолог.

Пътят напред в кардиологията – благодарение на световните и европейските конгреси, които посещаваме се намираме на световно ниво, подчерта д-р Ангелов. Технологията се развива, сменяме сърдечни клапи през артерията на крака, правим миниинвазивна кардиохирурхия, напредват нещата за лечението на пациентите, изброи той. Ако профилактиката ни се подобри с цел по-късно да се появят тези заболявания, това ще бъде най-голямата полза за обществото ни.

Цялото интервю с д-р Христо Ангелов може да гледате и слушате в линка: https://darik.bg/kardiolog-pri-klimatik-razlikata-s-temperaturata-navan-ne-trabva-da-e-poveche-ot-10-gradusa