Как се лекуват сърдечните пороци?


Преди няколко години Елисавета Михова е диагностицирана с пролапс на сърцето. Лекарите я успокояват, че ще наблюдават заболяването и тя продължава с ежедневните си занимания. Скоро след това прекарва бронхопневмония, която покосява още повече сърцето й – започва да се задъхва при най-малкото натоварване, да има учестен ритъм и решава да потърси помощ от специалист.

Насочват я към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, където първоначално лекарите пробват медикаментозно лечение, но то не дава нужния резултат. Специалистите установяват, че е необходима операция и така Елисавета стига до виртуоза в кардиохирургията проф. Димитър Петков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

„Хиляди благодарности на проф. Петков, с който се срещнах два пъти преди операцията, разясни ми всичко и ме грабдна с начина, по който говори – достъпно и напълно разбираемо за пациентa. Тогава си казах, че това е моят лекар“, разказа Елисавета Михова пред Гергана Добрева, автор и водещ на предаването „Пулс“ по NovaNews.

Пациентката е с митрална недостатъчност, а структурите на клапния апарат се оказват до такава степен променени, че екипът на проф. Петков взима решение да направи смяна на клапата, за да има дългогодишен ефект и жената да не страда повече. След операцията Елисавета се възстановява изключително бързо и вече се чувства много по-добре. Благодарение на грижите на рехабилитаторите от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ всеки изминал ден е по-лек за нея.

Какви са причините за сърдечните пороци? Каква е симптоматиката и какво е лечението? Гледайте видеото в линка с участието на проф. Димитър Петков в „Пулс“ по NovaNews.

https://nova.bg/news/view/2023/05/07/410971/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE/

Още от "Актуално"

През последните години се увеличава броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близкиПрез последните години се увеличава броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близки

През последните години броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близки, се увеличава. Едновременно с това обаче, България остава последна в ЕС по брой на трансплантациите.

Безплатни кардиологични прегледи в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ през целия месец августБезплатни кардиологични прегледи в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ през целия месец август

Поради засиления интерес УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ удължава периода на кампанията за безплатни кардиологични прегледи. Считано от 03.08.2023 г. до края на месец август пациентите ще могат да прегледат