Рискът от сърдечносъдови заболявания по време на менопауза се увеличава значително


Въпреки че менопаузата е естествен преход към средната възраст, тя може да бъде съпроводена с някои неприятни странични ефекти. Често срещани симптоми са вагинална сухота, дискомфорт по време на секс, затруднения със съня, лошо настроение, тревожност, намалено сексуално желание и проблеми с паметта и концентрацията. Сърцебиенето, за което не се говори широко във връзка с менопаузата също e един от симптомите, който може да изненада жените в този период. Въпреки, че сърцебиенето обикновено е често срещан проблем, човек който го изпитва не трябва да го пренебрегва, защото най-голямата опасност, пред която са изправени жените по време и след менопаузата са сърдечните заболявания. Наложителна е консултация с лекар за поставяне на диагноза и изключване на евентуални аномалии и усложнения.

Близо една трета от жените развиват сърдечносъдови заболявания след менопаузата, а честотата им продължава да нараства около 10 години след настъпването ѝ. Една от основните причини за сърдечните заболявания е намаляването на естрогена, който помага да се поддържат кръвоносните съдове гъвкави и да се приспособяват към притока на кръв. След като естрогенът намалее, еластичността се губи. Установено е, че естрогените предпазват от образуването на калциеви отлагания по стените на кръвоносните съдове. В комбинация с повишаване на кръвното налягане, което може да удебели стените на артериите, сърдечносъдовата система на жените става уязвима за редица проблеми. С намаляването на половите хормони, рискът от кардиометаболитни заболявания при жените се увеличава.

По време на менопаузата се повишават нивата на аполипопротеин В, който е основният протеин на LDL холестерола или лошия холестерол, който циркулира в кръвта. Нивата на липидите, транспортирани от липопротеините, също се повишават, особено триглицеридите, транспортирани от VLDL частици и холестерола, транспортиран от LDL частици. Известно е, че VLDL и LDL частиците причиняват атеросклероза. Тя води до стесняване или дори запушване на кръвоносните съдове, което може да предизвика сърдечносъдови събития като инфаркт и инсулт. Затова лекарите препоръчват жените в пременопаузална възраст и в менопауза да си правят регулярни изследвания на липидния профил.

След 40-годишна възраст женското тяло е предразположено към натрупване на излишни килограми в коремната област. Преразпределението на мазнините в тялото повишава риска от сърдечносъдови заболявания, тъй като в коремната кухина са разположени жизненоважни органи, като черния дроб, чието омазняване е опасно, дори при поддържане на нормално тегло.

През менопаузата жените по-често страдат и от метаболитен синдром, който от своя страна е предпоставка за диабет и кардиоваскуларни заболявания. През менопаузата се влошава качеството на съня. Хроничното недоспиване е пагубно за сърдечносъдовото здраве, тъй като по време на сън кръвното налягане се понижава. Недосписането в дългосрочен план може да доведе до хипертония.

Често много от тези проблеми, които са причинени от намалени нива на естроген могат да бъдат избегнати от комбинирано лечение, което включва промяна в начина на живот, природни средства и редовна профилактика при специалист.

За консултация с кардиолог от УМБАЛ „Света Екатерина“ може да запишете час на 0800 40 909.