При 20% от пациентите, преминали през безплатните порфилактични прегледи при съдов хирург е открита съдова патология


Безплатните профилактични прегледи при лекарите от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Света Екатерина“ преминават при силен интерес.

При 20% от преминалите до момента през профилактичните прегледи лица е открита първична съдова патология.

Предписана им е терапия в домашни условия и им е препоръчано проследяване при съдов специалист на 3 или 6 месеца, в зависимост от идентифицираната патология. Основните констатирани заболявания са на венозната система, както и хронична артериална болест. Безплатните прегледи ще продължат до 30.08.2024 включително.

Целта на профилактичните прегледи е откриване на заболявания в ранен стадий, когато все още не са предизвикали видими отклонения в състоянието на пациента.

Профилактиката и превенцията са от съществено значение заболяването да не стигне до своите крайни стадии, когато може да нанесе сериозни щети на организма и неговото лечение да е значително по-трудно. Крайните стадии на периферните артериални заболявания са свързани с образуването на некрози и гангрени като в много напреднала фаза на заболяването и при неуспех на лечението, може да се стигне до загуба на крайник.

Лекарите препоръчват на хората след 55-годишна възраст да се преглеждат редовно. Водещ рисков фактор за тези заболявания е атеросклерозата, която се причинява основно от рискови фактори като тютюнопушене, захарен диабет, високо кръвно налягане.

Специалистите са категорични, че когато са установени навреме тези заболявания са лечими и за тях има предвидена терапия.