УМБАЛ “Св. Екатерина” протяга ръка към хората с увреждания


УМБАЛ „Света Екатерина“ ще наема на работа и хора с увреждания. Това обяви пред в. “Телеграф“ заместник-директорът по икономическите въпроси на болницата Георги Найденов.

Той обясни, че са решили да се обърнат към тази група хора, защото на част от тях степента на увреждане не им пречи да работят. Според него по този начин така те ще бъдат полезни не само за болницата, но и за самите себе си.

Найденов посочи, че в лечебното заведение има много спомагателни дейности, които могат да бъдат поети от хора с увреждания. „В болницата има пералня, стерилизация, автоклависти, общи работници, чистачи“, обясни той и добави, че дори могат да бъдат назначавани и като санитари.

Зам.-директорът подчерта, че хората ще бъдат назначавани на позиции, които не изискват медицинско образование. Той коментира, че те не биха били подходящо място за хора със зрителни затруднения или незрящи, докато не така е например със слабочуващите, стига да може да им се обясни какво се изисква от тях и да могат да изпълняват възложената им задача.

Найденов сподели, че се надява и други лечебни заведения в страната да отворят вратите си за хората с увреждания и е категоричен, че на тях може да се погледне като на потенциал, а не негодна работна ръка.

Зам.-директорът посочи, че веднага могат да бъдат назначени 10-15 души, като първият договор се очаква да стане факт до края на тази година. Той увери, че ще бъдат гъвкави и желаещите ще могат да работят както на пълен работен ден, така на 4 часа, дори и почасово.

От думите му стана ясно, че болницата не търси и не очаква финансови помощи от държава, както и че няма да кандидатства по програми, за да ги наемат, а заплатите им ще бъдат осигурявани от самото лечебно заведение.

Предстои идеята на ръководството на УМБАЛ „Света Екатерина“ да бъде представена пред социалното министерство, Националния съвет на хората с увреждания и всички заинтересовани лица.