Техники за анестезия и оперативно лечение на пациенти със затлъстяване


Затлъстяването е мултисистемно заболяване и засяга основно сърдечносъдовата и дихателната системи. В развитите страни се отчита ръст на хората с екстремно затлъстяване. Оперативното лечение, анестезията и интензивната терапия са с повишен риск при тази група пациенти, предупреди д-р Ирина Яценко, анестезиолог в Отделение за интензивно лечение на съдово оперирани пациенти в УМБАЛ “Свeта Екатерина” пред Информационна агенция News24sofia.eu.

Много често хората със затлъстяване страдат от обструктивна сънна апнея, чиято честота се увеличава със степента на затлъстяването и напредването на възрастта. Намалената дейност на дихиталните пътища, вследствие на апнеята може да се засили по време на лапароскопски операции, особено при високо налягане на инсуфлацията.

“При тези пациенти комбинацията от намаленaта дейност на гръдната стена и тонус на диафрагмата по време на обща анестезия са свързани с повишен риск за ателектази и задръжка на секрети, което намалява експираторния резервен обем. Tова от своя страна излага пациентите с екстремно затлъстяване на повишен риск за бърза десатурация по време на хиповентилация или апнея”, заяви д-р Яценко. Тези проблеми персистират и в следоперативния период, като вентилация на концентриран кислород може да не е достатъчна и да е причина за допълнително образуване на ателектази”, допълни тя.

За избягване на усложненията се прилага комплексен подход, който включва подходящо положение на пациента, дихателни упражнения, физиотерапия.

Пациентите с наднормено тегло са с по-висок риск за ритъмни нарушения, инсулиновата резистентност, диабет тип 2, гастоезофагеален рефлукс и хиатална херния. Затова анестезиолозите прилагат комплексен подход при периоперативната подготовка на тези пациенти. Извършва се стриктен гликемичен контрол, търсят се данни за сърдечна недостатъчност и обструктивна сънна апнея.

„Много пациенти с установено затлъстявяне не могат да лежат по гръб, а една част спят в седнало положение. Оценката на възможността за толериране на положение по гръб може да даде информация за тежестта на възникваща кислородна десатурация и обструкция на горните дихателни пътища. Това може да наложи прилагането на по-сложни техники за интубация, изискващи значителен опит и умения от страна на анестезиолога”, посочи д-р Яценко.

Положението на пациента на операционната маса по време на интубация е от особено значение. При болни със затлъстяване е необходимо повдигането не само на главата, но и на раменете, което осигурява по-добра екстензия на главата и забавя скоростта на десатурация, в сравнение с легналото по гръб положение.

Пациентите с наднормено тегло са с повишен риск за дълбока венозна тромбоза, затова трябва да се профилактират с ниско молекулни хепарини и подходящо подбрани компресионни чорапи до момента на следоперативна мобилизация, съветва анестезиологът.

Периоперативната епидурална анестезия е важна част от мултимодалния подход за аналгезия и подобрение на крайния изход за пациентите със затлъстяване. Тя се счита за особено полезна за обезболяване при голям брой операции. Възстановяването при епидурална анестезиа е по-бързо. „В същото време има редица трудности при поставянето на епидурален катетър при затлъстели пациенти заради липса на костни ориентири, голяма дълбочина на епидуралното пространство, което налага използването на дълги епидурални игли”, обясни специалистът.

При пациенти със затлъстяване поставянето на периферна венозна канюла може да е невъзможно, което да наложи поставяне на централен венозен източник.

Повече за техниките на анестезия при пациенти с наднормено тегло може да прочетете в линка: https://www.news24sofia.eu/d-r-irina-yatsenko-pred-news24sofia-eu-patsientite-sus-zatlustyavane-sa-s-povishen-risk-pri-anesteziya-i-operativno-lechenie/