УМБАЛ „Света Екатерина“ подкрепи инициативата за донорство и трансплантации „Да!За живот!“


Лекари и медици от УМБАЛ „Света Екатерина“ подкрепиха инициативата за донорство и трансплантации „Да!За живот!“, организирана от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Димитър Петков и д-р Йордан Македонски от Клиниката по кардиохирургия получиха благодарствени плакети за подкрепа на каузата от директора на ИА „Медицински надзор“ Иванка Динева.

Плакети получиха още медици, официални лица и хора, заставащи зад каузата. ИАМН и 36 мотоклуба организираха мотошествие под надслов „Да!За живот!“.

Целта на инициативата е да се повиши осведомеността на обществото за значението на донорството на органи за спасяване и подобряване живота на пациентите в нужда, за които трансплантацията е единствен шанс за живот.

Кинезитерапевтът от УМБАЛ „Света Екатерина“ Станислава Андонова се включи в маратона за пациенти с трансплантации и лекари, които са им дали нов шанс за живот. Участниците пробягаха символичното разстояние от 42,19 метра по аналогия с цялата дължина на трасето.

У нас трансплантация на орган очакват 823 души. 770 са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 22 очакват сърдечна трансплантация, 19 пациенти имат нужда от трансплантация на черен дроб, а 10 – от трансплантация на бял дроб.