Д-р Чилингирова: „Трансплантацията дава шанс на част от пациентите да видят как растат децата им, а децата да имат родители“


Д-р Незабравка Чилингирова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се включи в инициативата „Да!За живот“ в подкрепа на донорството. 

„След сърдечна трансплантация животът на пациентите се променя коренно. Преди това те не са могли да вършат елементарни ежедневни дейности, но с новия орган им се дава възможност да живеят нормално, смята д-р Чилингирова.

По думите й трансплантацията позволява на част от пациентите да видят как растат децата им, децата да имат родители и семействата да са пълни.

„Никога няма да забравя разказа на едно 8-годишно дете, чакащо за трансплантация на сърце, което ходеше да играе на детската площадка вечерно време, за да не виждат другите деца как се изморява. На 9 години детето получи новото си сърце и до днес живее нормален живот. Той е студент и участва в състезанията за трансплантирани“, разказа тя.

„В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ на пациентите, нуждаещи се от трансплантация, поставяме изкуствено сърце. Част от тях живеят с него няколко години и така им се дава възможност да дочакат сърдечна трансплантация. Но има и такива, които не дочакват нов орган и тогава ми става най-мъчно. Наблюдавам ги с години и толкова се привързвам към тях, че все едно губя човек от семейството си. Най-много ми тежи като загубя млади пациенти, все едно, че губя свое дете“, коментира д-р Незабравка Чилингирова, която води чакащата листа и проследява пациенти след имплантация на изкуствено сърце и сърдечна трансплантация.

Още от "Актуално"

Д-р Радостина Пенчева: Наднорменото тегло е “новата пандемия”Д-р Радостина Пенчева: Наднорменото тегло е “новата пандемия”

Наднорменото тегло и затлъстяването са хронични състояния, свързани с натрупване на извънредно количество мастна тъкан в различни части на тялото – подкожно, в коремната кухина, около вътрешните органи. Това води

Аритмията – причини, симптоми и лечениеАритмията – причини, симптоми и лечение

Сърдечните аритмии са нарушения на ритмичната дейност на сърцето. Нормалната сърдечна дейност се характеризира с правилен и постоянен ритъм на съкращения на сърдечния мускул. Сърдечната честота зависи от множество фактори.

Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина”Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина”

Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина” Само няколко дни след лицензирането на хеликоптерната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина” беше реализирана и първата мисия на ХЕМС. Логистиката