4 февруари – Световен ден за борба с рака


Онкологичните заболявания са втората водеща причина за смъртност в целия ЕС след сърдечносъдовите болести.

България е единствената страна в ЕС, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак, сочат данни на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Онкологичните заболявания с най-висок дял от общата смъртност от рак в България са ракът на белия дроб, ракът на дебелото черво и ректума, ракът на гърдата, ракът на панкреаса, ракът на простатата и ракът на стомаха.

В значително много по-малка степен се среща и рак на сърцето. Средно годишно в УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ постъпват около 10-12 пациента с тази диагноза.

Преди 2 месеца кардиохирурзи от лечебното заведение отстраниха тумор с размери 8 на 10 см от сърцето на 40-годишен пациент и спасиха живота му.

Световният ден за борба с рака е повод да се напомни, че скринингът, ранната диагностика, превенция и достъп до качествени здравни грижи могат да предотвратят усложненията и смъртността от коварната болест.

 

Още от "Актуално"

Очаквайте скоро! Медицинският център на УМБАЛ „Проф. Д-р Александър Чирков“ разширява дейността сиОчаквайте скоро! Медицинският център на УМБАЛ „Проф. Д-р Александър Чирков“ разширява дейността си

За да подобрим възможностите за бърза, точна, своевременна диагностика и правилно лечение, УМБАЛ „Проф. Д-р Александър Чирков“ разширява своя Медицински център. От следващия месец ще се увеличи многократно броят на

Как се отразява смяната на часовото време на здавето ни?Как се отразява смяната на часовото време на здавето ни?

Преди няколко дни преместихме стрелките на часовника с един час напред и преминахме от зимно в лятно часово време. Как се отразява това на здравето ни разказва кардиологът д-р Стоян