„Живея втори живот благодарение на Вас“


От няколко години 51-годишният Румен Гачовски от Враца е заменил кафето с енергийните напитки и консумира по 5-6 кенчета на ден. Това, обаче рязко спира преди няколко дни, когато получава сериозен задух, хрипове и образува белодробен оток.

Изведнъж не можех да дишам, имах хрипове сякаш съм в последен стадий на туберкулоза. Помислих, че умирам, всъщност умирах. Едвам викнах линейка по телефона. Смятайте, как съм звучал, след като дойдоха за 2-3 минути. Когато пристигна спешният екип не ми зададоха нито един въпрос, само с поглеждането ме откараха в кардиологично отделение. Първоначално си помислих, че имам проблем с белия дроб, а то се оказа със сърцето“, разказа Румен Гачовски.

Екипът на Спешна помощ откарва пациента в клон по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ във Враца, където спасяват живота му, но го съветват да се консултира със специалистите по кардиология в София. Той изпълнява препоръките на лекарите и пристига в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в столицата. Извършва се пълен набор от изследвания и лекарите установяват, че аортната клапа не функционира правилно и трябва да бъде сменена.

Поставена е диагноза високостепенна аортна стеноза с вторична бикуспидия на аортната клапа. Нормално аортната клапа се състои от три платна. Вроденото състояние, при което са налице само две платна се нарича бикуспидия. Известно е, че бикуспидните клапи дегенерират по-рано. В случая с Румен, увреждането освен вродено е и вследствие на калциеви натрупвания по платната на клапата, а отворът, през който излиза кръвта към организма е много малък, затова се налага да се направи операция.

Аз изобщо не се замислих и никога не бих се замислил, защото знам, че тук работят уникални специалисти. Отношението на медицинския персонал някакси ме предразположи да съм спокоен преди операцията“, сподели Румен.

Благодарение на усилията на лекарите операцията минава успешно и още на следващия ден пациентът е изведен от реанимация и настанен в отделение, където се възстановява изключително бързо.

Хирургът д-р Борислав Колев от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е специалистът, който сменя аортната клапа на Румен с механична.

Механичните клапи са с най-дългия живот и не е необходимо да бъдат сменяни, докато пациентът е жив. Затова те се поставят при по-млади хора. Единственото условие след това е приема на антиколагуланти през целия живот“, обясни д-р Колев.

Той изтъкна, че след хирургичната интервенция качеството на живот на Румен ще се подобри, а след 2-3 месеца ще може и да спортува.

Според него е възможно прекалената употреба на енергийни напитки да е отключила сърдечното заболяване при пациента.

Румен вече се възстановява в Отелението по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и е благодарен на лекарите за положените грижи.

„Живея втори живот, благодарение на Вас“, сподели той.

 

Още от "Актуално"

Пациент с голяма аневризма на коремна аорта и запушване на бъбречните артерии получи шанс за живот в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Пациент с голяма аневризма на коремна аорта и запушване на бъбречните артерии получи шанс за живот в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Съдовите хирурзи от „УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ извършиха сложна операция, при която спасиха пациент с аневризма на коремна аорта и 80% запушване на бъбречните артерии. За пациента проблемите започват

Митко Петков, който се размина с инфаркта: „Едва ли бих могъл да попадна на по-добро място“Митко Петков, който се размина с инфаркта: „Едва ли бих могъл да попадна на по-добро място“

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ изписа днес поредния усмихнат и доволен пациент. 70-годишният Митко Петков от Мизия води активен начин на живот. Ходи по 7 километра дневно. До март, когато

Послание за предстоящите празници: „“В живота трябва да има от всичко, но дозата прави отровата“Послание за предстоящите празници: „“В живота трябва да има от всичко, но дозата прави отровата“

Затлъстяването е много актуален проблем. Това е едно много широко разпространено състояния в днешните модерни времена, заяви в интервю за информационна агенция БГНЕС д-р Стоян Стефанов, кардиолог в УМБАЛ „Св.