За каузата в подкрепа на донорството и трансплантациите


Решението за донорство трябва да се вземе бързо след мозъчна смърт, докато органите все още са витални. За сърце, диапазонът е 6 часа, колкото по-скъсен е този диапазон, толкова по-лесна е трансплантацията. Това каза д-р Тихомир Христов от Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ пред БНР по време на благотворителното събитие в подкрепа на донорството и трансплантациите, организирано от София мото фест.

„Редно е психологът в болницата да обясни на близките колко е важно дарителството, да ги подготви и да им разясни, че дарявайки органите на свой близък могат да спасят много човешки животи. Един донор може да спаси до 8 човешки живота, след смъртта си, което е много важно, защото чакат деца, чакат тийнеджъри, които още не са изживяли своя живот и имат какво да покажат от себе си“, заяви кардиохирургът.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ провежда кампании и подкрепя всяка клиника, която иска да работи в тази насока. „Екипът ни е обучен и сме абсолютно подготвени с апаратура, не изоставаме нито по стандарт, нито по техника. Следоперативното отделение на болницата също е на световно ниво. Имаме необходимите специалисти, имаме необходимата техника, но няма достатъчно количество подадени донори“, коментира д-р Христов.

По думите му проблемът с липсата на донори е в световен мащаб, тъй като пациентите чакащи за трансплантация са в пъти повече, отколкото самите донори. Според него хората не са достатъчно запознати и информационната кампания трябва да се насочи към обикновения човек.

Всички близки на донорите приемат, че животът на донора продължава в реципиентите и поддържат дълго време контакт с тях.

Един от основните проблеми, който уврежда сърцето са вирусните инфекции, затова трябва да се извършват големи кампании за профилактика още от млада възраст. Така ще се протектират сърдечните заболявания и ще се намали риска и необходимостта от трансплантации в бъдеще. Едно заболяване хванато навреме има по-добри резултати и пациентите живеят по-качествен живот.

Целият разговор с д-р Тихомир Христов мобе да чуете в линка: https://bnr.bg/sofia/post/101842506/ako-si-dal