За каузата в подкрепа на донорството и трансплантациите


Решението за донорство трябва да се вземе бързо след мозъчна смърт, докато органите все още са витални. За сърце, диапазонът е 6 часа, колкото по-скъсен е този диапазон, толкова по-лесна е трансплантацията. Това каза д-р Тихомир Христов от Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ пред БНР по време на благотворителното събитие в подкрепа на донорството и трансплантациите, организирано от София мото фест.

„Редно е психологът в болницата да обясни на близките колко е важно дарителството, да ги подготви и да им разясни, че дарявайки органите на свой близък могат да спасят много човешки животи. Един донор може да спаси до 8 човешки живота, след смъртта си, което е много важно, защото чакат деца, чакат тийнеджъри, които още не са изживяли своя живот и имат какво да покажат от себе си“, заяви кардиохирургът.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ провежда кампании и подкрепя всяка клиника, която иска да работи в тази насока. „Екипът ни е обучен и сме абсолютно подготвени с апаратура, не изоставаме нито по стандарт, нито по техника. Следоперативното отделение на болницата също е на световно ниво. Имаме необходимите специалисти, имаме необходимата техника, но няма достатъчно количество подадени донори“, коментира д-р Христов.

По думите му проблемът с липсата на донори е в световен мащаб, тъй като пациентите чакащи за трансплантация са в пъти повече, отколкото самите донори. Според него хората не са достатъчно запознати и информационната кампания трябва да се насочи към обикновения човек.

Всички близки на донорите приемат, че животът на донора продължава в реципиентите и поддържат дълго време контакт с тях.

Един от основните проблеми, който уврежда сърцето са вирусните инфекции, затова трябва да се извършват големи кампании за профилактика още от млада възраст. Така ще се протектират сърдечните заболявания и ще се намали риска и необходимостта от трансплантации в бъдеще. Едно заболяване хванато навреме има по-добри резултати и пациентите живеят по-качествен живот.

Целият разговор с д-р Тихомир Христов мобе да чуете в линка: https://bnr.bg/sofia/post/101842506/ako-si-dal

Още от "Актуално"

Упражнения за здраво сърце и при кардиологични заболяванияУпражнения за здраво сърце и при кардиологични заболявания

Кинезитерапията е съпътстваща при лечението на възпалителните заболявания на сърце. Работата на кинезитерапевта се определя от степента на заболяване на пациента. Това каза Станислава Андонова, кинезитерапевт в УМБАЛ „Проф. д-р

Какви грижи трябва да полагат бъдещите майки за здравето на сърдечносъдовата система по време на бременносттаКакви грижи трябва да полагат бъдещите майки за здравето на сърдечносъдовата система по време на бременността

По време на бременност настъпват редица физически и метаболитни промени в тялото на бъдещата майка. Някои бременни в една или друга степен страдат от проблеми на сърдечносъдовата система. Те могат