За каузата в подкрепа на донорството и трансплантациите


Решението за донорство трябва да се вземе бързо след мозъчна смърт, докато органите все още са витални. За сърце, диапазонът е 6 часа, колкото по-скъсен е този диапазон, толкова по-лесна е трансплантацията. Това каза д-р Тихомир Христов от Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ пред БНР по време на благотворителното събитие в подкрепа на донорството и трансплантациите, организирано от София мото фест.

„Редно е психологът в болницата да обясни на близките колко е важно дарителството, да ги подготви и да им разясни, че дарявайки органите на свой близък могат да спасят много човешки животи. Един донор може да спаси до 8 човешки живота, след смъртта си, което е много важно, защото чакат деца, чакат тийнеджъри, които още не са изживяли своя живот и имат какво да покажат от себе си“, заяви кардиохирургът.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ провежда кампании и подкрепя всяка клиника, която иска да работи в тази насока. „Екипът ни е обучен и сме абсолютно подготвени с апаратура, не изоставаме нито по стандарт, нито по техника. Следоперативното отделение на болницата също е на световно ниво. Имаме необходимите специалисти, имаме необходимата техника, но няма достатъчно количество подадени донори“, коментира д-р Христов.

По думите му проблемът с липсата на донори е в световен мащаб, тъй като пациентите чакащи за трансплантация са в пъти повече, отколкото самите донори. Според него хората не са достатъчно запознати и информационната кампания трябва да се насочи към обикновения човек.

Всички близки на донорите приемат, че животът на донора продължава в реципиентите и поддържат дълго време контакт с тях.

Един от основните проблеми, който уврежда сърцето са вирусните инфекции, затова трябва да се извършват големи кампании за профилактика още от млада възраст. Така ще се протектират сърдечните заболявания и ще се намали риска и необходимостта от трансплантации в бъдеще. Едно заболяване хванато навреме има по-добри резултати и пациентите живеят по-качествен живот.

Целият разговор с д-р Тихомир Христов мобе да чуете в линка: https://bnr.bg/sofia/post/101842506/ako-si-dal

Още от "Актуално"

Заседналият начин на живот съкращава живота с до 10 годиниЗаседналият начин на живот съкращава живота с до 10 години

Високата смъртност, заболеваемост и инвалидност, която се установява у нас през последните десетилетия е следствие както от прогресивното застаряване на населението, така и от редица фактори на риска за здравето.

Д-р Незабравка Чилингирова бе част от проргама за безплатни прегледи на децаД-р Незабравка Чилингирова бе част от проргама за безплатни прегледи на деца

Кардиологът от УМБАЛ „Св. Екатерина“ доктор Незабравка Чилингирова бе част от екипа изявени специалисти, които прегледаха безплатно 320 деца от град Сливен и района. Прегледите са част от Програма „Детско

Аномалиите на сърцето в детска възраст се лекуват успешно в следнаталния периодАномалиите на сърцето в детска възраст се лекуват успешно в следнаталния период

Аномалиите на сърцето в детска възраст се лекуват успешно в следнаталния период. В УМБАЛ „Св. Екатерина“ има голям напредък с лечението на междупредсърдните и междукамерните дефекти. Те се затварят без