Затлъстяването на сърцето може да причини инфаркт или инсулт


Затлъстяването на сърдечния мускул се превръща във все по-голям проблем за медицинската практика. То представлява натрупване на липиди в тъканите на сърцето. Миокардна мастна дегенерация се развива заради натрупване на излишни мазнини в клетките или подмяна на мускулните влакна с мастна тъкан. Оказва се, че не всички хора с наднормено тегло обаче развиват затлъстяло сърце.

Какво представлява мастната дистрофия на миокарда или затлъстяването на сърцето?
Затлъстяването на сърцето е резултат от анормално отлагане на мастни вещества в него. Може да е следствие на мастна дегенерация на миокардни мускулни влакна. Водещ фактор е наследствеността, но и начинът на живот- злоупотреба с храна и алкохолни напитки, както и липсата на двигателна активност. Затлъстяло сърце се наблюдава и при жени в менопауза.

Какви са симптомите на мастната дистрофия на миокарда?
• Задухът е типичен симптом при хора със затлъстяване. В тежката му форма, пациентите не са в състояние да извършват дори леко физическо натоварване като изкачване на стълби.
• Болката в сърцето е важен симптом, който не е за пренебрегване. Когато върху миокардната мускулатура се натрупа мастна тъкан, сърцето отслабва.
• Аритмия. Ритъмът на затлъстялото сърце е неравномерен, води до тахикардия, както и до други нарушения.
• Много често при затлъстяване, кръвното налягане се повишава до опасно високи стойности. Хипертонията от своя страна води до редица вторични патологични процеси, които увреждат други органи и системи.

Kак наднорменото тегло влияе на сърцето?
Пациентите със затлъстяване по-често страдат от хипертония, а тя е водещ фактор за развитието на инсулти и инфаркти. При по-пълно тяло циркулацията на кръвта се увеличава многократно, което затруднява сърцето да я изпомпа. Това може да доведе до хипертрофия на миокарда. Ако затлъстяването не бъде овладяно и човек продължи да качва излишни килограми, може да се стигне и до сърдечна недостатъчност. Макар и рядко, но при затлъстяване може да се получи и мастна дистрофия на сърцето . Излишните мастни натрупвания в областта на коремната кухина пречат на нормалното функциониране на сърцето.

Лечимо ли е затлъстяването на сърцето?
Да. Това е обратим процес. За целта пациентът трябва да се върне към здравословно тегло като елиминира причините за затлъстяването. Така всички системи в организма ще се върнат към нормалния си ритъм на работа. Специалистите обръщат внимание, че екстремното отслабване също може да е натоварващо за сърцето. Затова то трябва да става под лекарски контрол, съобразен с цялостното здравословно състояние на човека. Физическото натоварване трябва да става поетапно с упражнения за укрепване на миокарда.

При проблем със сърцето потърсете кардиолог. Може да запишете час при специалистите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ на 0800 40 909.

Още от "Актуално"

Доц. Борислав Ацев: „Липсват важни лекарства в списъка“Доц. Борислав Ацев: „Липсват важни лекарства в списъка“

Стъпката на Министерството на здравеопазването за 100% реимбурсация на над 200 лекарства за сърдечносъдови заболявания е изключително позитивна, но трябва да се развие. Необходимо е законодателството да стане по-стабилно. Факт

Открийте инфекциите на дихателната система само за 70 минутиОткрийте инфекциите на дихателната система само за 70 минути

В разгара на грипната вълна дихателната система е силно засегната от респираторни вируси и бактерии. В Микробиологичната лаборатория на УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ само за 70 минути може

Животът винаги побеждава и надежда винаги има.Животът винаги побеждава и надежда винаги има.

Животът винаги побеждава и надежда винаги има. Това послание отправиха в „ Тази събота“ по БиТиВи изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. д-р Димитър Петков и пациентката, чийто живот