Ниското кръвно налягане също може да доведе до инфаркт или инсулт


Хипотонията или ниско кръвно налягане е симптом за здравословен проблем. Ако често изпадате в състояние на хипотония потърсете компетентното мнение на кардиолог.
При стойности под 90 за систолно и 60 диастолно се смята, че кръвното налягане е ниско. Налягането може да се смята за ниско, дори когато е занижен само единият показател – систолният или диастолният.
Ако кръвното налягане е прекалено ниско през по-голямата част от денонощието, това може сериозно да повлияе върху здравето. Ниското кръвно крие редица рискове и може да окаже влияние при пациенти, които страдат от коронарна болест на сърцето.
Хипотонията може да доведе и до инсулт заради недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка.

КОИ СЪСТОЯНИЯ МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ ХИПОТОНИЯ ( НИСКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ)
– Бременност. При бременните кръвоносната система бързо се разширява и има голяма вероятност кръвното налягане да спадне като след раждане то се нормализира .

– Сърдечни проблеми. Състояния като брадикардия, проблеми със сърдечната клапа, сърдечна недостатъчност могат да доведат до хипотония.

– Ендокринни проблеми.

– Обезводняване. Повръщане, тежка диария, прекомерна употреба на диуретици могат да доведат до дехидратация.

– Тежка инфекция или тежка алергична реакция

– Липса на определени хранителни вещества в хранителния режим като витамин В-12 и желязо.

– Употребата на някои медикаменти за болестта на Паркинсон, антидепресанти , някои лекарства за еректилна дисфункция

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ НА АРТЕРИАЛНА ХИПОТОНИЯ?
– гадене
– световъртеж
– загуба на равновесие
– главоболие
– задух и болка в гърдите
– учестено сърцебиене

Съобразно дали пациентът има съпътстващи заболявания, лечението на артериалната хипотония може да включва определен хранителен режим. Препоръчва се снижаване на стреса и честа почивка. Ограничава се приемът на медикаменти, които биха довели до допълнителен спад на кръвното налягане.

При проблеми с кръвното налягане потърсете кардиолог. Може да запишете час при специалистите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ на 📞 0800 40 909.

Още от "Актуално"

УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” срещу домашното насилиеУМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” срещу домашното насилие

УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” се присъединява към кампания за борба с домашното насилие. Икономическият директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” Георги Найденов се включи в кръгла маса на

Васкулитът е прогресивно заболяване и може да протече много тежкоВаскулитът е прогресивно заболяване и може да протече много тежко

Васкулитът представлява възпаление на кръвоносни съдове.Васкулитите се проявяват чрез разнопосочни симптоми. Причините за първичния васкулит не са ясни. При вторичен васкулит „виновник“ може да са някои инфекции, излагане на вредни

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърцаТази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

През последните 10 години една от основните тенденции в лекуването на сърдечносъдовите заболявания е преминаването към миниинвазивни техники на провеждане на операции, с по-малки разрези в гръдния кош се постигат