Какво е „бронирано сърце“ и какви са причините за заболяването?


Констриктивният перикардит или „бронирано сърце“ представлява промяна в перикарда (външната, серозна обвивка на сърцето) в резултат на възпаление. Изразява се в образуване на съединителна тъкан, на места с отлагане на калций. Вследствие на прогресиращото разрастване на този вид тъкан, перикардът става все по-плътен, а пространството, разположено между неговите листове, се свива. Силно фиброзиралия и калцифициран перикард ограничава разтегливостта и диастолното пълнене на сърцето.

Какви са симптомите на „бронирано сърце“?
Оплакванията при констриктивния перикардит понякога се препокриват със симптоми при инфаркт на миокарда, аортна дисекация, пневмония и други. Понякога поставянето на тази диагноза може да бъде трудно дори и за опитен специалист.
Най-честите симптоми са подути шийни вени, отоци по краката, увеличен черен дроб, подуване на корема. Наблюдават се още задух при физически усилия, отпадналост, слабост и лесна уморяемост, ниско артериално кръвно налягане.

Как се диагностицира „бронирано сърце„?
1. Рентгеновото изследване, което може да покаже калциеви отлагания в перикарда.
2. Електрокардиограма (ЕКГ), при която се виждат неспецифични изменения. В голям процент от случаите има предсърдно мъждене.
3. Ехокардиография, която може да покаже силно задебеляване на перикарда, както и патологично движение на камерната стена
4. Компютърна томография и магнитен резонанс биха дали прецизна информация за дебелината на перикарда.
5. Сърдечна катетеризация – коронарография

Все пак трябва да се отбележи, че бронирано сърце рядко се диагностицира в клиничната практика. Смята се, че най-често то се причинява от вирусни заболявания . Също така може да бъде провокирано от туберкулоза, уремия, системни заболявания, неопластични процеси, както и продължителна лъчева терапия. Сред онкологичните причини се нареждат злокачествени белодробни тумори, както и неоплазми на млечните жлези. Има случаи, в които не може да се установи точният произход на заболяването.

Как се лекува?
Лечението на констриктивния перикардит е оперативно. Извършва се перикардектомия – частично или тотално изрязване на перикарда.

Още от "Актуално"

Медицинските сестри на УМБАЛ “Св.Екатерина”: Добрите неща са повече и затова продължаваш напред”Медицинските сестри на УМБАЛ “Св.Екатерина”: Добрите неща са повече и затова продължаваш напред”

В Световния ден на сестринството насочваме вниманието към ангелите в бяло, а именно към медицинските сестри. Главната медицинска сестра на УМБАЛ “Света Екатерина” Ирен Миленкова и медицинската сестра от Клиниката

В УМБАЛ „Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациентаВ УМБАЛ „Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациента

В УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациента. Професорите помагат на младите лекари да