Аритмията – причини, симптоми и лечение


Сърдечните аритмии са нарушения на ритмичната дейност на сърцето. Нормалната сърдечна дейност се характеризира с правилен и постоянен ритъм на съкращения на сърдечния мускул. Сърдечната честота зависи от множество фактори. Причина за сърдечна аритмия може да е нервно психично заболяване, злоупотреба с алкохол и прекалена консумация на енергийни напитки. Може да се предизвика също от някои ендокринни заболявания, както и да е вследствие на инфекция. Аритмията може да подсказва и сърдечно увреждане. Кога обаче аритмията трябва да ни притеснява?
Повече по темата разказва д-р Алиш Османов, кардиолог в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Какви са механизмите за възникване на сърдечните аритмии?
Сърдечните аритмии могат да се дължат на нарушено генериране на възбудните импулси, както и да са в резултат на нарушено провеждане на вече образувани електрически импулси. При нарушения в зараждането на импулса може да се наблюдава повишен автоматизъм или тригерирана активност на клетките на възбудно-проводната система.
Съществуват и аритмии с риентри механизъм. В този случай се активира порочен кръг, който поддържа аритмията. Предсърдното мъждене е пример за аритмия с множество такива зони.

Какви са симптомите на аритмията?
Често при аритмия оплакванията на пациентите са сърцебиене, усещане за „прескачане“ на сърцето, пропуснати сърдечни удари, задух, тежест в гърдите, загуба на съзнание и други.
За диагностика на аритмиите се използват електрокардиограма, ЕКГ- холтер, стрес тест, електрофизиологично изследване. В случаи на неубедителни доказателства може да се използва по-дълъг ЕКГ-запис, например Loop Recorder.

Кои са видовете аритмии?
Според произхода си аритмиите се класифицират на надкамерни и камерни. Например предсърдно мъждене, предсърдно трептене, WPW – синдром, камерна тахикардия, камерно тептене, камерно мъждене и други.

Кои са рисковите фактори, водещи до аритмия?
С възрастта настъпват фиброзни промени и в проводната система на сърцето. При хората, родени със сърдечно заболяване съществува по-голям риск за развитие на аритмия. Освен това с повишен риск за развитие на аритмия са пациентите с прекаран инфаркт, такива с кардиомиопатия или клапни пороци. Съществуват и множество паракардиални причини, провокиращи аритмии – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, инфекции, електролитен дисбаланс, употреба на алкохол и енергийни напитки, редица забранени субстанции и други.

До какви усложнения могат да доведат?
Aритмиите са патологични състояния, които водят до усложнения. Можем да дадем пример с предсърдното мъждене, което е най-честата аритмия. В този случай има риск от образуване на тромб в предсърдието, който най-често мигрира в мозъка и причинява исхемичен мозъчен инсулт.
Затова е важна своевременната диагностика и профилактика на аритмиите.

Какво е лечението?
Лечението може да бъде медикаментозно и инструментално взависимост от вида на аритмията. Някои аритмии имат благоприятна прогноза и биват премахнати напълно, в почти 100% от случаите, докато при други е необходима доживотна профилактика и лечение – антиаритмични медикаменти, бета-блокери, антикоагулант след изчисляване на исхемичен и хеморагичен риск на пациента. Инструменталното лечение включва електрофизиологично изследване, с цел диагностика и радиофреквентна аблация на патологично огнище. В отделни случаи се налага имплантиране на автоматичен кардиовертер-дефибрилатор.

Още от "Актуално"

Ежедневните навици, които „убиват“ сърцетоЕжедневните навици, които „убиват“ сърцето

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност не само в България, но и в световен мащаб. Редица са факторите, от съвременния начин на живот, които „разболяват“ сърцето. Често се сещаме

Кардиологът д-р Маринов: Ако искаме да сме в добро здраве, профилактичните прегледи трябва да са рутинаКардиологът д-р Маринов: Ако искаме да сме в добро здраве, профилактичните прегледи трябва да са рутина

Сърцето боли, това е един основен симптом, който се изявява при определени патологични състояния на сърцето, най-вече свързани с т. нар. исхемична болест на сърцето, при която в определени ситуации

Поздрав към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ от БЛС за 7 априлПоздрав към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ от БЛС за 7 април

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ получи поздравително писмо от председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод Световния ден на здравето и професионалния празник на всички заети в