Какво е да живееш с изкуствено сърце?


Имплантиране на изкуствено сърце. Средно една такава операция се извършва всеки месец в университетската болница „Св. Екатерина“ в София.

От 2018 г. Бойко Шиваров има проблеми със сърцето. През годините докторите опитват да стабилизират здравословното състояние на 50-годишния варненец. Докато през този юли той е приет по спешност в УМБАЛ „Света Екатерина“.
За него новото изкуствено сърце е подарък – дава му втори шанс за живот.

“Изкуственото сърце е като мост към трансплантацията на истинско“, казва изпълнителният директор на болницата проф. Димитър Петков, който е и лекарят на Шиваров. Варненецът идва в болницата с мисълта, че му е нужен пейсмейкър. Прегледат обаче показва колко е сериозно състоянието му и че му е нужно изкуствено сърце, за да живее. За него то е подарък и шанс за живот, защото както сам разказва не е смятал да се откаже от живота. Когато разбира, че има възможност да живее с изкуствено сърце не се колебае. Единственото му притеснение дали за него ще има такова и колко ще трябва да заплати. Лекарите го уверяват, че процедурата се поема от НЗОК.

“За мен това беше подарък”, споделя още Бойко Шиваров. “За рождения си ден получих нов шанс за живот”, казва той. Сега очаква и транспрантация.

Изкуственото сърце за нас е голяма помощ, разказва проф. Димитър Петков като пояснява, че много често пациентите в листата на чакащите за донорско сърце могат да влошат здравословното си състояние, докато чакат подходящ донор. Затова и често се прибягва до изкуствено сърце, което да поддържа живота им. Чувството, с което той пристъпва към този вид интервенция е, както сам казва:“Радост, защото вдъхваш надежда на тези хора да продължат живота си“ . И допълва :“Това е нещо свещено за мен“.

А специалистите в УМБАЛ “ Св. Екатерина“ непрекъснато се усъвършенстват в тази сфера.
Повече може да видите в материала:
https://euronewsbulgaria.com/news/29774/kakvo-e-da-zhiveesh-s-izkustveno-surtse?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0tU4YrfvViQEf8pIesO3MXcahPxoWWqw6-G9Uce6t9yh0fNuFwRffXa4o_aem_q1sV_6-2rsBICOa4Gh-PNg