Анестезиологът участва в целия лечебен процес, от подготовката на пациента за оперативната интервенция до излизането му от болницата


Анестезията облекчава болката, намалява неприятните усещания, контролира хемодинамиката на пациента. Ролята на анестезиолога в оперативния процес е изключително важна. Той е специалистът, който преценява кой вид обезболяване е най-подходящ при съответния пациент, съобразно предстоящата интервенция. Повече по темата разказва д-р Ирина Яценко, анестезиолог в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Колко важна е предоперативната оценка за анестезия в съдова операция?
Изключително важна във всеки вид оперативна интервенция. Анестезиологът е лекарят, който ще запознае пациента със същността на анестезията, ще отговори на въпросите свързани с нея и ще направи оценка на периоперативния риск въз основа на лабораторни изследвания и клиничния преглед. Анестезиологът преценява безопасността, индикациите и контраиндикациите на предстоящата анестезия. Той е и специалистът, който планира възможните анестетични техники, както и най-подходящите средствата за тяхното провеждане. Коректна преданастезиологична подготовка може да намали риска от някои усложнения.

Какви видове анестезия се прилагат по принцип?
Има различни видове анестезия в зависимост от начина на прилагане. Локална анестезия обикновено се използва за диагностични и по-малки лечебни процедури като пациентът е в съзнание, но не усеща болка в областта на инжектирането на съответното лекарствено средство, локален анестетик. Тя се прилага от хирурга. Регионалната анестезия, която включва спинална, епидурална анестезия и периферни нервни блокове, представлява загуба на всякаква чувствителност и мускулна сила в определена зона. Пациентът е в съзнание или получава седация, но не усеща болка в частта на тялото, която ще бъде подложена на операция. Общата анестезия предизвиква състояние на медикаментозно контролиран сън, с обратима загуба на съзнание, болкова чувствителност и мускулния тонус. Медикаментите за обща анестезия се въвеждат във вената или се вдишват под формата на газ, като е възможно и да се комбинират двата подхода.

Каква анестезия се прилага при възстановителна операция при аневризма на аортата?
При аневризма се прилага отворено или ендоваскуларно възстановяване на аортата. За целта е нужна обща анестезия. Операцията е свързана с висок риск и изисква стриктен контрол върху хемодинамиката на пациента, както и навременни корекции на отклоненията в редица показатели.

Какво обезболяване се прилага при ангиопластика или артериален байпас при периферна артериална болест?
Тези процедури могат да се извършват с обща или регионална анестезия, например спинална или епидурална. Решението коя е най-подходящата за конкретния пациент се взема от анестезиолога и хирурга като се вземе предвид цялостното здравословно състояние на пациента и обема на предстояща операция.

Участва ли анестезиологът в следоперативното възстановяване на пациента?
Разбира се. Анестезиологът следи протичането на ранния следоперативен период на пациента. Някои хора се нуждаят от повече обезболяващи, имат нужда от медикаменти за контрол на кръвното налягане, сърдечната честота и антибиотици за профилактика на инфекции. Анестезиологът изчислява обема течности, необходим на пациента за денонощие, следи часова диуреза, хемодинамиката и лабораторните показатели. За някои операции може да се приложи продължително обезболявене чрез предварително поставен епидурален катетър.
Като обобщение мога да кажа, че ние участваме в целия лечебен процес, от подготовката на пациента за оперативната интервенция до излизането му от болницата. Всички заедно се трудим пациентите ни да получат подходящото лечение, както и да им помогнем да минат през всичките му етапи.

Още от "Актуално"

Диагностика и лечение на артериални аневризмиДиагностика и лечение на артериални аневризми

Артериалните аневризми представляват ограничено разширяване на диаметъра на артериалната стена с повече от 50% спрямо очаквания размер на артерията според възрастта и телосложението на човек. Аневризмите могат да засегнат артериите

Георги получи втори шанс за живот в УМБАЛ “ Проф. д-р Александър Чирков”Георги получи втори шанс за живот в УМБАЛ “ Проф. д-р Александър Чирков”

Георги, получи втори шанс за живот в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”. Младият мъж вече месец живее с изкуствено сърце, имплантирано от екипа на проф. д-р Димитър Петков, началник клиника

Д-р Тихомир Христов пред clinica.bg: „Пациентът винаги трябва да е в центъра на системата“Д-р Тихомир Христов пред clinica.bg: „Пациентът винаги трябва да е в центъра на системата“

Кардиохирургът от УМБАЛ „Чирков“ д-р Тихомир Христов получи преди броени дни награда за най-добър млад лекар в болницата. В интервю за clinica.bg той споделя мнението си за здравната система, работата