Доц. Кратунков: „Детските кардиолози да се грижат и за възрастните с вродени сърдечни малформации“


Вродените сърдечни малформации засягат между 8 и 10 на 1000 новородени или по-малко от един процент от новородените. Обикновено диагнозата се поставя или при сърдечна недостатъчност, или при цианоза. По-голямата част от дефектите за щастие са леки, заради което някои от тях може да се проявят на 30 или 40-годишна възраст. В света има не един или двама спортисти, които дори са ставали шампиони, а след това са разбирали, че имат дефект, който трябва да бъде коригиран. Това обясни пред Дарик радио един от най-добрите детски кардиолози доц. Пенчо Кратунков, началник на Отделението по вродени сърдечни малформации при деца в УМБАЛ „Св. Екатерина“ и заместник-директор по диагностично-консултативната дейност.

По думите му не е възприето да има скрининг при всички деца. Обикновено личните лекари следят пациентите и при наличието на шумова находка или при чести респираторни инфекции, те веднага се ориентират и изпращат децата за консултация с детски кардиолог. Доц. Кратунков поясни, че под чести се има предвид повтарящи се по-сериозни белодробни инфекции като бронхити и пневмонии. Повтаряемостта им може да е индикация за вродена сърдечна малформация.

Той заяви, че в световен мащаб правилното поведение е детските кардиолози да се грижат и за възрастните с вродени сърдечни малформации, каквато е практиката и в УМБАЛ „Света Екатерина“. „Нашето отделение се занимава с вродени сърдечни малформации, дори повече при възрастни, отколкото при деца“, поясни доц. Кратунков. Причината за това се крие в познаването от страна на специалиста на вродените сърдечни малформации и възможността на пациента да получи най-доброто лечение.

„За съжаление, в България имаме проблем с разделянето на пациентите на деца и възрастни, което не би трябвало да се случва, когато говорим за вродени сърдечни малформации, защото ние отнемаме възможността на пациента да получи най-доброто лечение при специалист. Много се борим с регулациите на НЗОК, надявам се в следващите години да постигнем успехи,” посочи доц. Кратунков.

По отношение на доверието между лекар и пациент, доц. Кратунков изтъкна, че за съжаление атаките срещу медицинското съсловие продължават.
„Това са случаите, когато загине родилка и веднага по телевизиите започва да се говори за лекарска грешка. Важно е обаче да кажем, че в голям процент от тези случаи се касае за генетични заболявания. Тоест, това са заболявания, които могат да се предотвратят при своевременна диагноза и провеждане на профилактика. Тук бих призовал журналистите да помагат на лекарите, защото по този начин ще помогнат и на пациентите,” посочи детският кардиолог.

Цялото интервю с доц. Пенчо Кратунков може да чуете тук: https://darik.bg/doc-kratunkov-dnes-90-procenta-ot-decata-s-vrodeni-sardechni-malformacii-dozivavat-18-godishna-vazrast

Още от "Актуално"

Седмица на сърцето в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Седмица на сърцето в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

По повод Световния ден на сърцето – 29 септември УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ще проведе информационна кампания за сърдечносъдовите заболявания. На 26 септември специалистите от лечебното заведение ще посрещнат

Какви грижи трябва да полагат бъдещите майки за здравето на сърдечносъдовата система по време на бременносттаКакви грижи трябва да полагат бъдещите майки за здравето на сърдечносъдовата система по време на бременността

По време на бременност настъпват редица физически и метаболитни промени в тялото на бъдещата майка. Някои бременни в една или друга степен страдат от проблеми на сърдечносъдовата система. Те могат