Кардиологът от УМБАЛ „Св.Екатерина“ доц. Незабравка Чилингирова прегледа благотворително 25 деца във Враца


Близо 280 деца от Враца бяха прегледани безплатно от различни специалисти по програма „Детско здраве“. Инициативата е на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и Столичната лекарска колегия.

Кардиологът от УМБАЛ „ Св. Екатерина“ доктор Незабравка Чилингирова бе част от медицинските специалисти, включили се в здравната кауза. Тя прегледа 25 деца. Основните проблеми, които са открити в рамките на прегледите са наднормено тегло, артериална хипертония. Дадени са съответните препоръки и терапия. Едно дете е насочено за операция.

Хирург , очен лекар, невролог, гинеколог, дерматолог, УНГ – специалист, гастроентеролог, уролог и ангиолог бяха на разположение на всички предварително записани деца и техните родители. Прегледите се проведоха в сградата на филиала на Медицинския университет във Враца.

Инициативата премина при голям интерес от страна на пациентите, а водещите специалисти отделиха внимание на всички, дори на тези, които не бяха със записан предварително час. Целта на инициативата е ранно откриване на здравословни проблеми и съдействие за последващо лечение.

Повече от 20 години лекарите от УМБАЛ „Света Екатерина“ участват в благотворителни акции с безплатни профилактични прегледи на хора в пенсионна възраст, деца и пациенти в отдалечени региони, с ограничен достъп до медицинска помощ и др.