Редуцирайки рисковите фактори, отлагаме „срещата“ с инфаркта


Всяка година в световен мащаб около 17 милиона души преждевременно губят живота си вследствие на сърдечносъдови заболявания. От няколко години България е на първо място по сърдечно съдова смъртност в Европа.

Инфарктът на миокарда е сериозно сърдечно заболяване, което може да доведе до различни степени на сърдечна недостатъчност и инвалидизация. В 10 до 12% от случаите той е животозастрашаващ. Първите признаци на инфаркт обикновено включват тежест и болка зад гръдната кост, често с ирадиация към лявата ръка, шията или епигастриума.

Инфарктът може да причини и други симптоми като болка в челюстта. Това рaзказа в интервю за Информационна агенция News24sofia.eu д-р Михаил Марзянов, кардиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина“. Най- честият симптом на миокардния инфаркт е болката в гръдния кош, натиск или усещане за стягаща болка в гърдите или ръцете, които могат да се разпространят към шията, челюстта или гърба. Други често срещани симптоми са гадене, повръщане или болки в корема, недостиг на въздух, обясни специалистът.

Пациентите често съобщават за силно общо неразположение, слабост, замайване, внезапна загуба на равновесие. Важното е да се отбележи, че симптомите на сърдечния пристъп варират силно, но много хора имат предупредителни признаци и симптоми часове, дни или седмици предварително, изтъква д-р Марзянов.

Рисковите фактори за ИБС и МИ може да ги разделим на тези, които не можем да коригираме и тези, които можем. Към първите спадат пол, възраст и наследствена обремененост. Рискът от коронарна болест на сърцето нараства с възрастта, предупреждава кардиологът. Около 85% от хората, които умират от сърдечносъдови заболявания, са на възраст над 65 години. Средно мъжете получават първия си инфаркт на 66 години. Мъже над 45 години и жени над 55 години са с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. От особено значение е хората с рискови фактори да посещават поне веднъж годишно кардиолог, категоричен е д-р Марзянов.

Повече по темата може да прочетете в интервюто:
https://www.news24sofia.eu/redutsiraiki-riskovite-faktori-otlagame-sreshtata-s-infarkt/

Още от "Актуално"

Каква е връзката межди вирусните инфекции и отключването на сърдечносъдово увреждане?Каква е връзката межди вирусните инфекции и отключването на сърдечносъдово увреждане?

Вирусните респираторни инфекции (ВРИ) са сред най-честите причини за заболяваемост, както при възрастни, така и при деца. От глобална гледна точка, това е най-разпространеният тип инфекциозни заболявания и една от

Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ търси медицински сестриКлиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ търси медицински сестри

Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ търси да назначи МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ на пълен работен ден. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КАНДИДАТИТЕ: – Диплома за медицинска сестра –