Послание за предстоящите празници: „“В живота трябва да има от всичко, но дозата прави отровата“


Затлъстяването е много актуален проблем. Това е едно много широко разпространено състояния в днешните модерни времена, заяви в интервю за информационна агенция БГНЕС д-р Стоян Стефанов, кардиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Статистиката сочи, че за миналата година има повече хора на планетата, които са в риск от затлъстяване, спрямо бройката от хора, които са в риск от гладуване, допълни още той.

По думите му тенденцията е все повече да се срещат пациенти със затлъстяване и това да е един социално значим проблем на здравеопазването в повечето напреднали и развити държави.

Специалистът предупреди, че затлъстяването само по себе си е рисков фактор за голям брой заболявания. „Основно можем да споменем сърдечносъдови и онкологични заболявания. Те все пак са и водещата причина за смъртност, така че затлъстяването индиректно участва и в причините за смъртност при тези пациенти“, поясни д-р Стефанов.

Основната прицелна точка на затлъстяването, където се осъществяват вредните ефекти, е нарушенията в метаболизма. Тези нарушения са вследствие от хормонален дисбаланс, тъй като мастната тъкан в човешкия организъм не е инертна, т.е. мастната тъкан синтезира хормони. Когато в човешкия организъм има по-голямо количество от необходимото, мастната тъкан съответно синтезира и повече хормони“, обясни д-р Стефанов. Това води до дисбаланс в хормоналната активност и се нарушава регулацията на вегетативната нервна система, допълни той.

“Няма група , която да е в безопасност, но има рискови групи. Абсолютно всеки човек, в зависимост от неговия начин на живот може да стигне във фаза, в която има затлъстяване, но при всички положения има групи, които са в по-голям риск от това“, каза още кардиологът.

Рискът идва както от фамилната обремененост от една страна, така и от някои професии. „За жалост много голям брой професии в днешно време са свързани с много ниска физическа активност в ежедневието“, посочи още експертът. Това са хора, които работят в офис среда, при които ежедневието не позволява физическа активност. „ Това води до заседнал начин на живот и един дисбаланс в калорийния прием. От там се стига и до затлъстяване“, подчерта д-р Стефанов.

Tой отправи и послание към всички за предстоящите празници. „В живота трябва да има от всичко, но дозата прави отровата“, така че максимата, която препоръчвам на всички е да има разнообразие, да има от всичко в живота, но с умерена доза, балансът е ключът във всяко едно отношение“, посъветва кардиологът.

Повече по темата може да видите и прочетете в линка: https://bgnes.bg/news/d-r-stoan-stefanov-khorata-v-risk-ot-zatl-stavane-sa-poveche-ot-gladuvashchite/

Още от "Актуално"

Пациент със 67 милиметрова аневризма получи лечение единствено в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”Пациент със 67 милиметрова аневризма получи лечение единствено в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

73-годишният Николай Манев от Дупница близо една седмица обикаля големите кардиологични болници в София със 67 милиметрова аневризма на коремна аорта със задържана руптура – състояние, което е рисково и

Съдови хирурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ участваха в сложната операция на 38-годишната родилка от СилистраСъдови хирурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ участваха в сложната операция на 38-годишната родилка от Силистра

Съдови хирурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ участваха в сложната операция на 38-годишната родилка, транспортирана със „Спартан“ от Балчик до София. Д-р Светослав Димитров и д-р Димитър Чернев от

Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Света Екатерина“ влезе в системата на спешната въздушна помощХеликоптерната площадка на УМБАЛ „Света Екатерина“ влезе в системата на спешната въздушна помощ

Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Света Екатерина“ е официално сертифицирана и влезе в системата за спешна медицинска помощ по въздуха. Тя е една от трите въртолетни летища в столицата, която е