Борислава Ангелова: „Да си сестра в реанимацията е отговорност и висока доза адреналин“


Една медицинска сестра трябва да притежава отговорност, емпатия, любов към професията и най-вече да има голямо сърце. Да си сестра в едно от най-сериозните отделения е на първо място голяма отговорност и високи дози адреналин”. Това сподели в инетрвю за агенция БГНЕС медицинската сестра в реанимационното отделение на УМБАЛ „Света Екатерина“ Борислава Ангелова по повод Световния ден на медицинските сестри.

Тя разказа и за предизвикателствата пред професията. “Налага се да работим повече, населението от друга страна е застаряващо и на колежки, които са в пенсионна възраст, им се налага да работят и след това”, отбеляза медицинската сестра.
Според нея проблемът с недостига на кадри е от много време. “Аз съм с почти 15 години трудов стаж и откакто съм в сферата недостиг винаги е имало, но по време на пандемията му се даде гласност и се видя, че имаме пробив в здравната система“, разказа Ангелова . За да се реши той, трябва да се отпусне в университетите по-голяма бройка за студенти, които кандидатстват за специалността медицинска сестра, както и да се реши проблемът с финансирането, подчерта тя.

По думите й повечето хора не са наясно какво представлява професията и като чуят медицинска сестра я свързват повече с поставянето на инжекции, а това не е така.

Какво пожелание отправи тя по случай професионалния празник на медицинските сестри може да прочетете в линка:
https://bgnes.bg/news/borislava-angelova-da-si-sestra-v-reanimaciqta-e-otgovornost-i-visoka-doza-adrenalin