Артериална хипертония, дислепидемия и атеросклероза са само част от усложненията на затлъстяването


Всяка година на 19 май се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Затлъстяването увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, които в цял свят са една от водещите причини за смъртност сред населението. То е и рисков фактор за появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания и др.

Според данни на СЗО в повечето европейски държави между 30 и 80 % от хората са с наднормено тегло. От децата средно 20 % са с наднормено тегло, като 1/4 от тях са със затлъстяване, което означава, че 3 милиона деца са със затлъстяване и 14 милиона – със свръхтегло.
В България около 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като около 1 милион от тях е със затлъстяване. При децата приблизително 200 000 са със свръхтегло и около 67 000 от тях са със затлъстяване.

Затлъстяването се дължи на нарушен баланс между енергиен прием и енергиен разход, което води до натрупване на телесно тегло. Въпреки че хората приемат затлъстяването повече като козметичен проблем, а не като здравен, то е един от най-сериозните публични здравни проблеми на 21 век, предупреди д-р Ренета Пелтегова, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“.
Честотата на наднорменото тегло и затлъстяването се увеличава непрекъснато през последните години като достигат епидемични нива както при децата така и при възрастните. Затлъстяването е свързано с неблагоприятни ефекти върху здравето като цяло и в частност върху сърдечносъдовата система.

Наднорменото тегло и затлъстяването са добре познати рискови фактори за исхемична болест на сърцето както и за нейните предшественици дислипидемията и артериалната хипертония. Пациентите със затлъстяване по-често страдат от артериална хипертония като с увеличаване на тежеста на затлъстяването се увеличава и честотата на артериалната хипертония.

Наднорменото тегло е един от основните рискови фактори за завишаване нивата на холестерол в кръвта. Приблизително 60-70% от пациентите със затлъстяване са с дислипидемия, разказа още кардиологът. Нездравословните хранителни навици, прием на висококалорийни, мазни и преработени храни повишават LDL холестерола ,триглицеридите и намаляване нивата на HDL холестерола.

Затлъстяването е рисков фактор и за развитие на сърдечна недостатъчност. Първоначално обикновено е налице левокамерна дястолна дисфункция, но с напредване на процеса при продължително затлъстяване дястолната дисфункция прогресивно се влошава и постепенно настъпва и влошаване на помпената функция на сърцето. Като хората със затлъстяване имат 2 пъти по-голяма вероятност за развитие на сърдечна недостатъчност в сравнение с тези с нормално телесно тегло, каза още д-р Ренета Пелтегова.

Затлъстяването може да доведе до развитие на атеросклероза, предупреждава и доктор Емил Хаджиев, съдов хирург в Клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в лечебното заведение.

„Атеросклерозата предизвиква хронични или остри тромбози на артериалните съдове“, обясни той. Затлъстяването е свързано и с намалена подвижност.
Доктор Хаджиев поясни, че не всички хора със затлъстяване имат повишен холестерол. „ Много важно е къде се натрупват плаките- дали се натрупват в съдовете или в подкожната мастна тъкан“, акцентира специалистът.
Затлъстяването е обратим и предотвратим процес. Наднорменото тегло има имагинерно значение не само за съдовите заболявания, но и за всички други медицински специалности, изтъкна той.

Още от "Актуално"

Д-р Анна Попова: Ваксината срещу хипертония е бъдещето на медицинатаД-р Анна Попова: Ваксината срещу хипертония е бъдещето на медицината

Обикновено оценяваме показателите на монитора на тонометъра като цяло, но не си даваме сметка за промените в горните и долните стойности на кръвното налягане. Какво е систоличното и диастоличното налягане,

Доц. Борислав Ацев: „Липсват важни лекарства в списъка“Доц. Борислав Ацев: „Липсват важни лекарства в списъка“

Стъпката на Министерството на здравеопазването за 100% реимбурсация на над 200 лекарства за сърдечносъдови заболявания е изключително позитивна, но трябва да се развие. Необходимо е законодателството да стане по-стабилно. Факт

Безплатни прегледи за диабетици от съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“Безплатни прегледи за диабетици от съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“

Екипът на Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Света Екатерина“ обявява в началото на юни безплатни прегледи за пациенти с диабет над 55 –годишна възраст. Кампанията е с