Артериална хипертония, дислепидемия и атеросклероза са само част от усложненията на затлъстяването


Всяка година на 19 май се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Затлъстяването увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, които в цял свят са една от водещите причини за смъртност сред населението. То е и рисков фактор за появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания и др.

Според данни на СЗО в повечето европейски държави между 30 и 80 % от хората са с наднормено тегло. От децата средно 20 % са с наднормено тегло, като 1/4 от тях са със затлъстяване, което означава, че 3 милиона деца са със затлъстяване и 14 милиона – със свръхтегло.
В България около 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като около 1 милион от тях е със затлъстяване. При децата приблизително 200 000 са със свръхтегло и около 67 000 от тях са със затлъстяване.

Затлъстяването се дължи на нарушен баланс между енергиен прием и енергиен разход, което води до натрупване на телесно тегло. Въпреки че хората приемат затлъстяването повече като козметичен проблем, а не като здравен, то е един от най-сериозните публични здравни проблеми на 21 век, предупреди д-р Ренета Пелтегова, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“.
Честотата на наднорменото тегло и затлъстяването се увеличава непрекъснато през последните години като достигат епидемични нива както при децата така и при възрастните. Затлъстяването е свързано с неблагоприятни ефекти върху здравето като цяло и в частност върху сърдечносъдовата система.

Наднорменото тегло и затлъстяването са добре познати рискови фактори за исхемична болест на сърцето както и за нейните предшественици дислипидемията и артериалната хипертония. Пациентите със затлъстяване по-често страдат от артериална хипертония като с увеличаване на тежеста на затлъстяването се увеличава и честотата на артериалната хипертония.

Наднорменото тегло е един от основните рискови фактори за завишаване нивата на холестерол в кръвта. Приблизително 60-70% от пациентите със затлъстяване са с дислипидемия, разказа още кардиологът. Нездравословните хранителни навици, прием на висококалорийни, мазни и преработени храни повишават LDL холестерола ,триглицеридите и намаляване нивата на HDL холестерола.

Затлъстяването е рисков фактор и за развитие на сърдечна недостатъчност. Първоначално обикновено е налице левокамерна дястолна дисфункция, но с напредване на процеса при продължително затлъстяване дястолната дисфункция прогресивно се влошава и постепенно настъпва и влошаване на помпената функция на сърцето. Като хората със затлъстяване имат 2 пъти по-голяма вероятност за развитие на сърдечна недостатъчност в сравнение с тези с нормално телесно тегло, каза още д-р Ренета Пелтегова.

Затлъстяването може да доведе до развитие на атеросклероза, предупреждава и доктор Емил Хаджиев, съдов хирург в Клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в лечебното заведение.

„Атеросклерозата предизвиква хронични или остри тромбози на артериалните съдове“, обясни той. Затлъстяването е свързано и с намалена подвижност.
Доктор Хаджиев поясни, че не всички хора със затлъстяване имат повишен холестерол. „ Много важно е къде се натрупват плаките- дали се натрупват в съдовете или в подкожната мастна тъкан“, акцентира специалистът.
Затлъстяването е обратим и предотвратим процес. Наднорменото тегло има имагинерно значение не само за съдовите заболявания, но и за всички други медицински специалности, изтъкна той.

Още от "Актуално"

20 години от първата ендопротеза на аорта в България20 години от първата ендопротеза на аорта в България

Тя е поставена в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ През април 2023 г. се навършват 20 години от имплантирането на първата торакална ендопротеза в България по повод дисекация на аортата.

През последните години се увеличава броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близкиПрез последните години се увеличава броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близки

През последните години броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близки, се увеличава. Едновременно с това обаче, България остава последна в ЕС по брой на трансплантациите.

Туморите на сърцето не се срещат често, но при откриването им е важно бързо да се реагираТуморите на сърцето не се срещат често, но при откриването им е важно бързо да се реагира

Двама пациенти с тумор на сърцето са преминали оперативно лечение в УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“ от началото на годината. И двете пациентки са жени. За миналата година оперираните от кардиохирурзите