Кардиолозите от УМБАЛ „Чирков“ прегледаха близо 30 деца, лишени от родителски грижи


Лекарите от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ прегледаха близо 30 деца, лишени от родителски грижи, в рамките на коледната благотворителна програма на болницата.

Децата са на възраст между 6 и 18 години и са настанени в Центрове от семеен тип. Прегледите включват изследване на клиничното състояние, ЕКГ и ехокардиография. 

При едно дете е установена вродена сърдечна малформация, при 3 деца има леки отклонения и ще трябва да се проследят във времето. Всички останали деца са здрави.“, отчете доц. Пенчо Кратунков, детски кардиолог и началник „Отделение за лечение на вродени сърдечни малформации при деца и възрастни“ в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

„Детето с вродена сърдечна малформация ще трябва да се лекува като дефектът бъде затворен по интервенционален път, т. е. без операция. В следващите месеци ще му бъдат направени допълнителни изследвания в болницата и при наличие на показания, ще се премине към интервенция“, обясни кардиологът.

Екипът на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ има опит с лечението на тези заболявания от 2002 г. Още тогава е направена необходимата финансова инвестиция, за да се прилага интервенционално лечение на вродени сърдечни малформации.

Инициативата за безплатни прегледи е част от ежегодната програма за благотворителна дейност на болницата и се осъществява с подкрепата на заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова в направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“.

Ние сме лидер сред болниците по благотворителна дейност, защото през последните 20 години сме прегледали 25 000 души безплатно по всички точки на България. Това е ДНК-то на лечебното заведение. Безплатна профилактика, диагностика и лечение,  през годините е осъществявана и в отдалечените райони, където медицинската помощ е трудно достъпна, включително в Бесарабия, Северна Македония и др“, каза доц. Борислав Ацев, директор на Диагностично-консултативния блок на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Целта на прегледите е да се поддържат, проследяват и лекуват пациентите, при които са установени заболявания.

Прегледите се извършват от висококвалифицирани специалисти със съвременна апаратура, които идват на място. При установяване на отклонения пациентите се транспортират безплатно до болницата, където им се прилагат качествени терапевтични процедури по правилата на НЗОК. След това се връщат обратно по домовете, а състоянието им се проверява на следващата или по-следващата година, когато медицинските екипи отново отидат на място за профилактични прегледи“, обясни доц. Борислав Ацев.

Прегледите протичат много обстойно и с апаратура, която дава възможност да се постави диагноза на място, за да започне лечението веднага.

Тази година благотворителната инициатива обхваща деца, лишени от родителски грижи, защото те са част от уязвимите групи в обществото и имат нужда от подкрепа.

Още от "Актуално"

Нова безплатна линия за пациентиНова безплатна линия за пациенти

Нова безплатна линия за пациенти откри ръководството на УМБАЛ “Проф.д-р Александър Чирков”. Всички желаещи могат да запишат час за преглед на 080040909. Линията функционира от 07.30 до 19.30 часа от понеделник

Артериална хипертония, дислепидемия и атеросклероза са само част от усложненията на затлъстяванетоАртериална хипертония, дислепидемия и атеросклероза са само част от усложненията на затлъстяването

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Затлъстяването увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, които в цял свят са една от водещите причини за смъртност

Лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ отличени в престижна класация за медицина на „24 часа“Лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ отличени в престижна класация за медицина на „24 часа“

Лекари от цялата страна са отличени в годишния алманах „Лекарите, на които вярваме” за 2023 г. на „24 часа“. Сред тях са и имената на шестима водещи специалисти от УМБАЛ