Д-р Ивайло Ценков: “В 80% от случаите високото кръвно при децата е вследствие на друго заболяване


Проблемът за артериалната хипертония се поставя не само пред възрастните. В последните години се наблюдава негативната тенденция все повече деца да страдат от високо кръвно. Патологично повишеното кръвно налягане е основен или второстепенен симптом сред редица заболявания в детската възраст.

Една от водещите причини за хипертонията в детска възраст е наднорменото тегло. В Европа едно от три деца е с наднормено тегло. Например, според специалистите метаболитният синдром с прилежащите му негативни ефекти като затлъстяване, диабет, хипертония, висок холестерол, се подмладява. Преди години се е срещал при хора между 40-50-годишна възраст, а в момента има деца на 10 години със същите заболявания както при големите. Повече по темата за високото кръвно разказва в интервю за Novini.bg доктор Ивайло Ценков, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“.

„Хипертонията е едно от най – често срещаните сърдечносъдови заболявания при възрастните. Чести усложнения са исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт. Тревожен факт е, че в последните години значително нараства и броят на децата с високо кръвно налягане“, разказа специалистът. За да се предотвратят късните усложнения, до които води хипертонията, е изключително важно още от ранна детска възраст да се започне с проследяване на стойностите на кръвното, да се наблюдава за появата на различни симптоми, и при необходимост задължително да се вземат определени мерки, съветва лекарят.

„Както при възрастните, така и при децата, се различават 2 основни типа хипертония – първична, или есенциална, и вторична, която е резултат от друго заболяване. В 80 % от случаите се касае за есенциална хипертония, тоест повишеното кръвно налягане не е резултат от друго заболяване. За този тип хипертония от значение са както генетични фактори, така и фактори от околната среда като прекомерна употреба на сол, стрес, наднормено тегло, недостатъчна физическа активност.

„Вторичната хипертония е резултат от друго заболяване“, посочи още д-р Ивайло Ценков. За пример той даде коарктацията на аортата, която е вродена аномалия на сърдечносъдовата система, при която има стеснение в определен участък от аортата. Това води до значителна разлика между стойностите на кръвното налягане, измерени на ръката и тези на краката. Именно затова при децата е необходимо да се измерва кръвното налягане както на горни, така и на долни крайници, препоръчва още кардиологът.

„В някои случаи както при възрастните, артериалната хипертония може да не доведе до никакви симптоми. При други деца се появяват неспецифични оплаквания като главоболие, гадене, повръщане, кървене от носа, раздразнителност и нарушения в съня“, каза доктор Ценков.

„За да се постави еднозначно диагнозата хипертония е нужно неколкократно измерване в различни дни, което да показва стойности над нормалните за дадена възраст, пол и ръст. Измерването на кръвното се прави на дете в покой, със специални маншети, подходящи за всяка възраст. Измерването се прави на двете ръце и единия крак“, обясни кардиологът.

Повече за високото кръвно както при децата, така и при възрастните, за симптомите и лечението, може да прочетете в цялото интервю: https://novini.bg/zdrave/bolesti/852433