Медици от УМБАЛ “Света Екатерина” почетоха Деня на спасението


С 1-минутно мълчание медици от УМБАЛ „ Св. Екатерина“ почетоха паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

По традиция на 15 август се отбелязва Деня на спасението. Те запалиха и свещи в параклиса на лечебното заведение, отбелязвайки отдадеността на загиналите си колеги.

България е първата страна в Европейския съюз и в света, която с правителствен документ отбелязва подвига и саможертвата на хора, които са обрекли себе си заради другите.

Причина да се избере датата 15 август за Ден на спасението е трагичният инцидент с автобус, в който д-р Стефан Черкезов се жертва и спасява 47 българи. Участъковият лекар от село Стрелец пътува за Горна Оряховица. Неочаквано камион връхлита автобуса, който веднага лумва в пламъци. Взривната вълна изхвърля лекаря в канавката. Той е невредим. Пред очите му обаче десетки тела са се струпали пред вратата, търсейки спасение от огъня. Без дори и да се замисли, доктор Черкезов се хвърля в горящия автобус и започва да вади пострадалите. Огънят застига и него , но той не спира дори за миг спасителната си мисия. Дори и при пристигането на линейките той моли спешните екипи да помогнат на другите.

Подвигът и саможертвата на доктор Стефан Черкезов е категоричен пример, че медицината е вътрешен стремеж да помагаш.